(0 szavazat)

Közgyűlés és választás Újpesten

Április 23-án tartotta egyházunk éves közgyűlését az Újpesti Baptista Imaházban. 238 küldött érkezett az ország minden pontjáról, hogy meghallgassa a közösségünket érintő beszámolókat, valamint megválassza a következő négy év egyházi vezetőit.

Mateusz Wichary, a Lengyelországi Baptista Egyház nevében, levélben köszöntötte a közgyűlés résztvevőit. Az elnök levelét Dr. Bukovszky Ákos, egyházunk külügyi szaktitkára olvasta fel.

A délelőtt során az írásos beszámolók kiegészítésére került sor. Papp János egyházelnök elmondta, hogy fontos észrevenni a körülöttünk zajló világi és egyházi folyamatokat, ezeket helyesen kell értékelnünk és megfelelő válaszokat adni rájuk. Mészáros Kornél, főtitkár testi gyengesége ellenére, egy műtét után állt a közgyűlés elé. Hangsúlyozta a misszió fontosságát, odaszánásra hívta az egybegyülteket. Elmondta, „ha nincs felhúzva a vitorla, hiába fúj a szél”. Beszélt a szeretetszolgálat körüli vitákról és támadásokról is. Elmondta, hogy a minden fórumon igyekeztek tiltakozni és megvédeni közösségünk jó hírét. Simon Norbert, gazdasági igazgató kiegészítve a főtitkár szavait elmondta, hogy egy vizsgálat megállapította, hogy a Magyar Államkincstár eljárása törvényellenesnek bizonyult.

Durkó István missziói igazgató optimisták nyilatkozott. Elmondta, hogy várnunk kell a százak és ezrek megtérését. Imádkoznunk és munkálkodnunk kell egy nagyobb aratásért. A választásokat Katona Béla, a Választási Bizottság elnöke vezette. Elmondta, hogy a szavazás egy hosszabb folyamat végállomása, melyben több jelölt neve is előkerült mind az egyházelnöki, mind a főtitkára posztra. Papp János és Mészáros Kornél testvéreken kívül senki sem vállalta a jelölést, így maradtak ők ketten. Hálásnak kell lennünk azért, hogy valakik vállalják ezt a felelősséget.

Papp János egyházház elnök jelölt programbeszédében Nehémiás példájáról beszélt. Neki is nehéz időben kellett helytállnia. Bizonyságot tett arról, hogy egy nehéz éjszaka Isten a Róm 12,1-2-t üzente számára. Imádságban akkor elmondta az Úrnak, hogy kész újból odaszánni magát az Ő szolgálatára. Mészáros Kornél megköszönte az elmúlt 18 év bizalmát. És elmondta, hogy a mostani bizonytalan helyzetben csak nagy alázattal és hittel lehet vállalni a szolgálatot. A több mint háromszáz gyülekezetet képviselő küldöttek 89%-os és 93%-os támogatásáról biztosította az eddigi vezetést.

A felügyelő bizottság tagjai lettek Balogh Barnabás, Bödő Sándor, Dobner Péter és Pető Albert. Papp János elnök testvér megválasztása utáni köszönő szavaiban a következő évek fő irányaként az élettel teli gyülekezeti közösségek és a jól működő intézmények hatékony szolgálatát hangsúlyozta.

A tavalyi és az idei költségvetés elfogadása után két gyülekezet felvételére került sor. Hatvanban Nemeshegyi-Horvát György, lelkipásztor vezetésével, 10 bemerített taggal alakult meg baptista gyülekezet. Tóalmáson ugyan 1990 óta működik a Tóalmási Evangéliumi Gyülekezet, de most látták fontosnak, hogy csatlakozzanak egy nagyobb közösséghez. A gyülekezet 26 taggal lett egyházunk része. Lelkipásztoruk Varga István. Dr. Almási Tibor, a Baptista Teológiai Akadémia rektora beszámolt az erdélyi magyar szövetséggel kötött megállapodásról, melynek értelmében erdélyi teológia tanárok és diákok a BTA tanárai és diákjaivá váltak. Jelenleg 10 magyar lelkipásztor hallgató tanul Nagyváradon, akik a teológiánk diplomáját fogják megszerezni.

Szenczy Sándor, Amerikából tért haza, hogy beszámoljon a szeretetszolgálat munkájáról. Elmondta, hogy pontosan 20 éve alakult a segélyszervezet, és azóta nemcsak Magyarországon, hanem világszerte végeznek szolgálatot. Jelenleg az Egyesült Államokban építik ki a globális mentőcsapatukat. A hazai munkák vezetésével Hári Tibort bízták meg.

A közgyűlés befejezéseként Papp János újraválasztott egyházelnök tartott előadást „Merre halad az európai baptizmus?” címmel. Európában 777 ezer bemerített baptista él, de látnunk kell, hogy különösen Nyugat-Európában negatív folyamatok indultak el. Ezek a folyamatok érintik a dogmatikát és az erkölcsöt is. Svédországban a baptisták egyesültek a metodistákkal. Náluk a bemerítés már csak opcionális. Nagy-Brittaniában legalizálták az egyneműek házasságát, az egyházon belül növekszik a női lelkészség. Elnök testvér elmondta, hogy jelenleg Kelet és Közép-Európában erősek az evangéliumi gyökerek. Nekünk kell értékeinket felismerve és megőrizve hatást gyakorolni kontinensünkre.

Megjelent: 1194 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Bemerítés Vácon Múmiák közt »

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. augusztus 03.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak