(0 szavazat)

Mi lenne, ha… az ember képes lenne arra, hogy agyának 100%-át használni tudja – teszi fel a kérdést Luc Besson legújabb akció-thrillerje, a Lucy.

A film próbál elgondolkodtató és egyben akciódús is lenni, egyes jelenetei túlzottan véresre sikerülnek, mások sekélyesre. Túl sok mindent próbált a rendező belesűríteni ebbe a másfél órás moziba, ennek ellenére mégis megmozgatja a fantáziánkat. Nincs magyarázat arra, hogy a tajvani rosszfiúk hogyan, mi célból állították elő azt a szintetikus drogot, melytől Lucy átlagos, de lehet átlag alatti szőke nőből szuperintelligens hőssé válik. De próbáljunk ezen a kis apróságon túllépni – talán egyszer leforgatják a Lucy, kezdetek című filmet és abból minden ki fog derülni…

Szóval Lucy agya egyik pillanatról a másikra, a titokzatos kék anyagtól, a CPH4-től hírtelen elkezd felpörögni, és képessé válik arra, hogy a falakon másszon, tárgyakat és embereket mozgasson, telefonokat lehallgasson és irányítson… Kezdjük beleélni magunkat, hogy milyen jó is lenne, ha mi is képesek lennénk erre.

De mire használja hősnőnk szuperintelligenciáját? Először is kinyír egy csomó embert, aki az útjába kerül, vagyis nem válik jobb emberré, csak okosabbá. Valami miatt életben hagyja legfőbb ellenségét a rosszarcú Kang-ot, talán csak azért, hogy a végére is maradjon az akció.

A lány kezdi elveszteni emberi mivoltát és inkább kezd hasonlítani egy érzéketlen számítógépre. Lucy próbál ember maradni, felhívja édesanyját és megmondja neki, hogy szereti, megcsókolja a francia rendőrfőnököt, hogy „emlékeztesse” ember voltára, de ezek csupán erőtlen kísérletek maradnak, Lucy sorsa elvégeztetett. Ő már nem lehet többé az a lány, aki eddig volt, meg kell találnia új küldetését. Felkeresi Normann professzort, aki az emberi agyat kutatja. Morgan Freeman, mintha a Discovery Chanel tudósa lenne (megy is egy sorozata a csatornán, A féreglyukon át címmel), úgy adja elő tudományos elképzeléseit. Evolucionista világnézettel magyarázza az élet értelmét. Elmondja, hogy minden élőlény célja az életben maradás, melyet vagy úgy ér el, hogy törekszik az öröklétre, vagy reprodukálja önmagát.

Az ember pedig nemcsak létezését, hanem tudását is gyarapítja és továbbadja. Összegezve, az emberi lét végső célja, hogy önmagát fenntartsa, és tudását tovább adja. Lucy új képességével elérheti az örökkévalóságot. Legyőzheti a teret, az időt, a gravitációt. Nem kell önmagát reprodukálnia, hiszen, legyőzi az elmúlást. Közben feltárulnak előtte a világ titkai, az élet értelme, melyet tovább is adhat az emberiségnek, akik, ezáltal egy újabb evolúciós ugrást tehetnek. Mielőtt agyának teljesítménye elérné a 100%-ot, kilép a testéből, utazik téren és időn keresztül. Egyik pillanatról a másikra elutazik a párizsi Eiffel-toronyból, a Himalája csúcsáig. Majd visszalépve az időben találkozik amerikai őslakosokkal, az első emberrel, aki szintén Lucy névre hallgat, dinoszauruszokkal, végül elmegy az ősrobbanás pillanatáig.

Látványos képek, melyek elnyomják a nézőkben azt a kétséget, hogy tényleg így keletkezett a világ? Tényleg igazak a tudomány magyarázatai az élet eredetéről? A film tényként tárja elénk ezeket az elképzeléseket. Luc Besson világában nincs helye Istennek, vallásnak, egyetlen erő mozgat mindent a túlélésért folyó harc. Ezt a harcot nyeri meg Lucy, mikor eléri a 100%-ot. Nincs már szüksége testre, hiszen ő már mindenütt jelen tud lenni. A film utolsó jelenetében Lucy sms-t küld Pierre-nek (rendőrfőnök) azzal az üzenettel, hogy „mindenütt ott vagyok”.

A film végső soron azt állítja, hogy az ember célja, hogy istenné váljon, és ennek útja az, ha felfedezi, hogyan tudja kihasználni teljes agyi kapacitását. Érdemes megnézni a filmet, és érdemes elgondolkodni, hogy mit is akar számunkra üzenni általa a rendező. Legyünk résen!

Megjelent: 1460 alkalommal

Média

Tovább a kategóriában: « Csoda Tófenéken Itt a lét a tét »

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. augusztus 04.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak