(0 szavazat)
Birdman Birdman

Február 22-én rendezték a hollywoodi Dolby Színházban a 87. Oscar gálát, ahol a 2014-es év legjobb filmjeit díjazták. Az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája döntését lehet bírálni, de mindenképp mérvadó abban a tekintetben, hogy mik azok a trendek, amelyek a mai filmipart jellemzik.

Birdman, a legnagyobb győztes

Kilenc jelölésből négyet sikerült megnyernie a mexikói rendező és forgatókönyvíró, Alejandro González Inárritu vígjátékának, a Birdmannak. A nagyszerű sztárokat felsoroltató mozifilm „A mellőzés meglepő ereje” alcímet kapta. 

A főszereplő, Riggan Thomson (Michael Keaton) egy öregedő színészt játszik, aki nagy sztár volt néhány évtizede, mikor egy képregényhőst játszott a madárember trilógiában. Ám az évek során a régi csillag fénye elhalványult, az emberek elfeledkeztek Thomsonról. Hogy népszerűségét visszaszerezze, elhatározza, hogy színdarabot ír a szerelemről, és azzal tér vissza a Broadway-ra. Thomson lelke mélyén még mindig Birdmannek képzeli magát, aki erős, sebezhetetlen, aki szárnyalni képes, de a környezete, családja, munkatársai, kritikusai visszarángatják őt a földre.

A film bemutatja az általunk csodált sztárok belső vívódásait, hogy ők is csak emberek, akik félelmekkel és bizonytalansággal élnek, akiknek mindennap meg kell küzdeniük a népszerűségért, hogy az újságok címlapjára kerüljenek. Akik egyik napról a másikra eltűnhetnek a süllyesztőbe. Így értjük meg igazán, miért történik meg az, hogy sztárok, függőségek rabjaivá válnak, vagy öngyilkosak lesznek. 

Másrészt nem kell hollywoodi sztárnak lenni ahhoz, hogy átéljük, kemény hely ez a világ. Minden nap meg kell harcolnia az embernek azt, hogy a felszínen tudjon maradni. Az egyik nap még sikeres, ünnepelt hős pillanatok alatt mellőzötté válhat. Könnyű az élet árnyékos oldalára kerülni. Tapasztaljuk ezt folyamatosan a hajléktalan misszióban. Jobb sorsra érdemes emberek beszélnek arról, hogy egyik napról a másikra mindent elveszettek az életükben. Egy munkahely elvesztés, egy betegség, egy válás mindent tönkre tehet egy ember életében.

A Birdman nem is igazán vígjáték, inkább egy keser-édes szatíra, nagyszerű alakításokkal, komoly mondanivalóval. 

Nemcsak mellőzötteknek, veszteseknek érdemes megnézni ezt a filmet, hanem mindenkinek. Figyelmeztetés arra, hogy senki sincs biztonságban ebben a világban. Kiszolgáltatottak vagyunk, akik Isten nélkül összetörünk és elveszünk.

Látvány: 10/9, Üzenet: 10/9

Egy zseni élete az előítéletek között

Nyolc jelölésből csupán a legjobb adaptált forgatókönyvért kapott elismerést a norvég Morten Tyldum életrajzi drámája, a Kódjátszma. A film Alan Turing (Benedict Cumberbatch) életét dolgozza fel. A zseniális matematikus 1912-ben született, a második világháború idején megbízták azzal, hogy törje fel a németek által használt kódot, az Enigmát. Munkája során egy olyan gépet szerkesztett, mely a modern számítógépek prototípusának számít. Állítólag felfedezése két évvel rövidítette meg a második világháborút és több millió ember életét mentette meg. Valószínű jelenlegi világunk is más lenne Turing találmánya nélkül. 

Turing a németek titkos üzeneteinek feltörése mellett egy magánéleti titokkal is harcot vívott, a férfiak felé vonzódott. Ez pedig a múlt század közepén még betegségnek számított és elfogadhatatlan volt. A matematikusnak választania kellett a kórház vagy a börtön között. Hormonterápiával próbálták kezelni bajából, végül 1954-ben tisztázatlan körülmények között vesztette életét. Hogy öngyilkos lett-e vagy meggyilkolták, a mai napig nem lehet tudni. 

A film nem is a kódfejtést állítja előtérbe – bár ez is nagyon érdekes téma – hanem az előítéleteket. Keresztényként nem tudom normálisként elfogadni a homoszexualitást, de nemet kell mondanom a homofóbiára, az előítéletekre. A társadalom hozzáállása ehhez a tabu témához nem volt egészséges még néhány évtizeddel ezelőtt sem. Erre hívja fel a figyelmet ez az alkotás. Viszont azt is ki kell mondanunk, hogy a jelenlegi hozzáállásunkkal kezdünk átesni a ló túlsó oldalára. A film érdekes és aktuális kérdéseket feszeget. Mindenképp állásfoglalásra kényszerít. Érdemes elgondolkodnunk és párbeszédet folytatnunk a témával kapcsolatban!

Látvány: 10/6, Üzenet: 10/8

A fizika kizárja-e Isten létezését?

A kódjátszma mellett A mindenség elmélete is egy zseni életét dolgozza fel. Az idei Oscar legjobb férfi alakításáért járó díját Eddie Redmayne nyerte, aki a világhírű fizikust, Stephen Hawking-ot alakítja. A film elsősorban nem Hawking elméleteit mutatja be, sokkal inkább magánéletére, betegségére koncentrál. Sajnos azt kell, hogy mondjam, a mai kor átlagemberét ez sokkal jobban érdekli, mint a fizika. Egy különös megjelenésű professzor teljes bénultsággal egy tolószékhez kötve próbálja kifejezni magát a környezete számára. Szűkös lehetőségei között mégis megtalálja módját, hogy kommunikáljon a világgal. 

A film bemutatja, hogyan uralkodik el a motoros neuronbetegség Hawking teste felett. A tudós azonban nem adja fel. Ledoktorál, könyvet ír, megházasodik, gyermekei születnek. De nemcsak Hawking az egyedüli hős, hanem felesége, Jane (Felicity Jones) is, aki a legnagyobb nehézségek között is kitart férje mellett. Saját céljait, életét háttérbe szorítja, hogy segítse a tudós munkáját.

Számunkra - keresztények számára – érdekes lehet az a világnézeti harc, amely Stephen és a Jane között zajlik. Jane meggyőződéses hívő, míg férje ateista. Nem derül ki a filmből, hogy ateizmusa fizikusi mivoltából, vagy a betegségének el nem fogadásából táplálkozik. Életének egy-egy pontján viszont elbizonytalanodik hitetlenségében Isten létezésével kapcsolatban.

Egy kicsit csalódtam, mikor annyi év és áldozat után Hawking elhagyja feleségét egy másik nő miatt. A film úgy mutatja be, hogy ez egy szerető gesztus volt a fizikus részéről, mert így engedi el Jane-t, hogy végre ő is saját életét élhesse. 

Megható, ugyanakkor szép alkotás a kitartás erejéről, a hűségről és a szellem szabadságáról. Ajánlom mindenkinek megtekintésre!

Látvány: 10/6, Üzenet: 10/8

Megjelent: 1642 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 06 április 2017 13:28

Kapcsolódó elemek

Média

A Mindenség elmélete előzetese

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. október 22.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak