(0 szavazat)

Filmkritika a Gran Torino c. filmhez

Egy csodálatos pálya méltó befejezése ez a 2008-as Clint Eastwood film, aki azt nyilatkozta, ezek után már nem szinészkedik többé, csak rendez. A négy Oscaros, 79 éves sztár több mint 40 éven keresztül szórakoztatott bennünket, és most feltette a koronát életművére.

A Gran Torino egy sablonoktól mentes, szókimondó társadalomkritika, ugyanakkor hiteles képet is mutat az emberi lélekről. A főszereplő Walt Kowalski egy amerikai kertvárosban éli konzervatív életét. Egy morcos, zárkózott, örökösen elégedetlen öregember, akinek csak az a fontos, hogy legyen mindig sör a közelében, s legyen lenyírva a fű a kertjében. Büszke hazájára, amerikai lobogó díszeleg verandáján és folyamatosan hangot ad nacionalista, rasszista nézeteinek. Nagyokat köp, mikor az utcán megjelennek a feketék, sárgák. Erősnek érzi magát, különösen fegyvereivel körülvéve. Magányos, de nem vallaná be senkinek sem, mennyire vágyik a szíve mélyén a szeretetre, elfogadásra. Ki is tudná ezt a jellemet eljátszani, mint maga a rendező, A jó, a rossz és a csúf „Jó”-ja, Clint Eatwood, kinek arcán mély nyomot hagytak az évek.

A házsártos főszereplővel felesége temetésén találkozunk először. Látszólag érzéketlen, cinikus, kiszáradt tuskó, aki még a gyász pillanataiban is gúnyos megjegyzéseket tesz családja felé. Ennek ellenére mégis sajnálni kezdjük és érezzük, valahol az ellenszenves szerep mögött egy értékes ember rejtőzik. Senki más nem hiszi ezt, mint halott kedvese, aki az egyetlen, aki kitartott mellette. Végső kívánsága az, hogy Walt gyónjon meg a papnak, rendezze életét, bűneit, találjon feloldozást, megnyugvást öreg napjaiban. Persze hősünk hallani sem akar a gyónásról, főleg, hogy a pap egy fiatal ficsúr, aki - szerinte - mit sem tud az életről és a halálról. Bámulatra méltó a tiszteletes kitartása, ahogyan az egész filmben jelen van az idős ember mellett, s látszólag lehullanak róla annak szitkai, kritikái. Talán nekünk is ilyen rámenősnek kéne lennünk.

Szeme fénye egy 1972-ben gyártott Gran Torino, amely a garázsban áll, talán már évek óta. A film végéig meg sem mozdul, már azt hinnénk, be sem indul a motorja. Ez az autó Kowalskit (egyben Eastwoodot is) szimbolizálja. Öreg csotrogány, de még van benne erő. 

Walt védi, óvja kincsét, melyet egyik nap el akar tőle lopni a szomszéd ázsiai fiú, Thao. Hősünk haragja óriási, bár nem is sejti, hogy a lopás hátterében mi áll. A bűncselekményért nem is Thao a felelős, hanem azok a latin bandatagok, akik erőszakkal kényszerítették őt erre a lépésre. Főszereplőnk rasszista meggyőződésében elkezd elbizonytalanodni, mikor a szomszéd család megpróbálja kiengesztelni őt, ajándékokat hozva a háza elé. Nem is szólva Sue (Thaó nővére) kedvességéről, aki meg is hívja őt családjukba. Ilyen szeretettel régen nem találkozott. Maga is meglepődik azon, mikor Sue-t molesztálják az utcán, megvédi őt. Thaó felajánlja, hogy egy hónapon keresztül ingyen dolgozik Waltnak, hogy ezzel kárpótolja őt azért, mert lopni akart tőle. Hősünk egyre többet tud meg szomszédairól, egyre több előítélet törik össze benne, kezd megnyílni feléjük. Közben múltja is elkezdi zavarni. Kiderül, hogy Koreában harcolt, és sok „sárgát” gyilkolt meg, olyanokat, mint Sue, vagy Thaó. 

Új érzést fedez fel magában, a valahova tartozás érzését, a szeretet összetöri büszkeségét, lehullanak álarcai. A könyörtelen utcai harcokban a család védelmezőjévé válik. Ismét harcosnak érezheti magát, de most nem egy hamis eszméért vív csatát, hanem az igazságért, a gyengék védelmezőjeként. 

Thaót munkához segíti, mintha apja lenne, megtanítja csajozni, érvényesülni a világban. Most már ez a családja. Vér szerinti fia és unokái csak egy régi bútordarabot látnak benne, akiből még hasznot lehet húzni, legszívesebben egy idősek otthonába küldenék. A dél-koreai család viszont tiszteli, úgy szereti őt, ahogy van. Ekkor történik pálfordulása, a házsártos, utálatos öregemberből egy melegszívű barát lesz.

Látszólag minden jóra fordul, mindenki boldog lesz, de ezt a felhőtlen idillt beárnyékolja az ellenséges banda fenyegetése. Egy este az utcán elkapják Sue-t és csúnyán bántalmazzák. Kowalski tudja, mit kell tennie, de nemcsak bosszút forral, többre készül. Érzi, élete értelmét most nyeri el. Elmegy a paphoz, meggyónja bűneit, majd magához veszi fegyverét, hogy véget vessen ennek a gyűlöletnek. A harcos Walt könyörtelenül leszámolna ellenfeleivel, mint annak idején Koreában tette, de most másra készül, feláldozza életét másokért, így mentve meg a családot a fenyegetéstől. Ebben az áldozatban talál megnyugvást, kiengesztelődést saját bűneire is.

A történet csattanója az a végrendelet, amelyben házát az egyházra, a Gran Torinót pedig Thaó-ra hagyja.

Az utolsó dal, amit maga Eastwood énekel karcos hangján, kifejezi a film és a nagy művész életfilozófiáját: "Your world is nothing more than all the tiny things you've left behind" (Világod nem több, mint az összes apró dolog, amit hátra hagysz.) 

A filmben bár folyamatosan csúnya szavak hangzanak el, de ha képesek vagyunk ezen túllátni, túlhallani, akkor sokat gazdagodhatunk általa. Fanyar humora végig mulattat bennünket. Ajánlom megnézésre azoknak, akik többre vágynak egy röpke kis szórakozásnál. Már kapható DVD-n.

Megjelent: 1080 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 07 április 2017 09:28

Média

Keresés az oldalon

Blog

  • Költözés Gyulára
    Költözés Gyulára Kétévi szokolyai és váci szolgálat után Isten vezetését látva elfogadtuk a Gyulai Baptista Gyülekezet meghívását, így 2019. május végén visszaköltöztünk…
  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2018. június 17-én délután teljesen megtelt a váci baptista imaház, ahol bemerítést tartott a helyi gyülekezet. Hét megtért keresztény tett…
  • Elég legyen! Legyen elég!
    Elég legyen! Legyen elég! Február 10-én immár harmadik alkalommal rendezte meg a Váci Baptista Gyülekezet 25+ konferenciáját. Az idei találkozó témája a megelégedés volt.…

MBE hírei

2019. június 20.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak