(0 szavazat)

Gus Van Sant rendező már több komoly témát feldolgozott filmjeiben, gondolok most az Elefántra, mely az iskolai lövöldözésekkel, vagy a Good Will Huntingra, mely a lelki sérülésekkel vagy A nyugtalanság korára, mely az elmúlással foglalkozik. 2012-es alkotása az Ígéret földje sem csalódás ebben a tekintetben, most a környezetvédelem kérdéseit feszegeti.

Most is Matt Damonnal dolgozott, mint a Good Will Huntingban, vagy a Gerryben, így már összeszokott párost alkotnak.

A film egy csodálatos amerikai kisvárosban, McKinleyben játszódik, ahova két ügynök, Steve Butler (Matt Damon) és Sue Thomason (Frances McDormand) érkezik, akik a Global Crosspower Solutions, gázkitermelő nagyvállalatnak dolgoznak. Feladatuk, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy földjeiket eladják a cégnek, hogy földgázt termelhessenek ki. 

Az ügynökök rutinosan kezdenek hozzá feladatukhoz. Próbálnak beilleszkedni a helyi közösség életébe, próbálnak megnyerőek lenni, barátságosak. Érveik sziklaszilárdak: a gazdaságilag nehéz helyzetben levő gazdák óriási lehetőséget kapnak arra, hogy gyorsan, könnyű pénzhez jussanak. 

Többen szinte megváltóként ünneplik az ügynököket, s már kezdik tervezgetni, mihez kezdenek a sok pénzzel. De vannak olyanok, akik nem ilyen optimisták. A helyi középiskola tudomány tanára például aggodalmait fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a termelés megváltoztatja környezetüket és maradandó károkat okoz a természetben, megmérgezi vizeiket, lakhatatlanná teszi városukat. Majd egy titokzatos környezetvédő is megjelenik, aki szórólapjaival és hasonló módszerekkel, mint Steve és Sue házról-házra járva győzködi az embereket arról, hogy ne menjenek bele az üzletbe.

A film szinte unalomba fordul, hiszen nem történik sok esemény, viszont tanulságos a beszélgetéseket követni, és felfedezni bennük azokat a kérdéseket, melyek korunk ökológusait foglalkoztatják.

Mi lehet egy település érdeke? Az, hogy gazdaságilag fejlődjön, vagy hogy megőrizze, megbecsülje természeti kincseit és azokkal jól sáfárkodjon? Mi a nagyvállalatok célja és törekvése? Segíteni a fejlődést, vagy a személyes profitszerzés? Valóban nincs más alternatíva, mint engedni a részvénytársaságok terjeszkedését?

Számomra tanulságos és nem demagóg volt a történet gondolatmenete. Egy kicsit zavart, hogy ebben a filmben is folyamatosan amerikai zászlók lengenek, mintha azt akarnák állandóan a világ számára üzenni, hogy élet csak az Egyesült Államokban létezik. Már végre felismerhetnék, hogy ez kezd unalmassá válni.

A csavar sem marad el a történetből. Titkok, hazugságok, játszmák lepleződnek le. Kiderül hős természetvédő aktivistánkról, hogy a gázgyár legádázabb alkalmazottja. Steve pedig kezdi elveszíteni magabiztosságát, hitét munkájában, s előtör belőle a jó ember.

Hősünk, ahogy kezdi megismerni a kisváros polgárait, s különösen annak egyik tanárnőjét, Alice-t, kezd bűntudatot érezni. Felismeri, hogy nem helyes, amit tesz. Nem csaphatja be őket, nem veheti el tőlük azt, ami az egyetlen kincsük, a jövőjüket. Meghasonlik munkájával, addigi gondolkodásával, s elmondja az igazat a kisvárosiaknak. Elveszti a munkáját, de a becsületét, az emberségét megnyerte ezáltal. Igazi megtérést él meg a Matt Damon a film végére, persze nem a szó bibliai értelmében.

Ajánlom a filmet mindazoknak, akiket foglalkoztatnak korunk környezeti problémái, akik szeretik az olyan filmeket, melyek nem nyüzsgő metropoliszokban, hanem a természet közelében forgattak.

Megjelent: 1492 alkalommal

Média

Keresés az oldalon

Blog

  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…
  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…

MBE hírei

2020. november 29.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak