(0 szavazat)

Nem nagyon szoktam filmeket lehúzni, de most nem tudom megtenni, hogy ne ezt tegyem, és meg ne próbáljak mindenkit lebeszélni arról, hogy megnézze az új Twilight mozit, a Hajnalhasadást, ami a sorozat negyedik epizódja. Ha néhány jelzőt kellene találni, azt írnám: gusztustalan, unalmas, véres és egyáltalán nem romantikus.

Persze nem olvastam a könyvet, és minden Alkonyat-rajongó most biztos mondaná, hogy a könyv más, mint a film, de ezt nem hiszem. Egy ilyen rossz történet könyvben sem lehet sokkal jobb. 

Az alapsztori ismert: egy amerikai kisvárosban, melyet sűrű erdő vesz körül együtt élnek emberek, vámpírok és vérfarkasok. A látszólagos békét a felek közti szövetség tartja fenn, de ez a szövetség nagyon sérülékeny. Egyszercsak egymásba szeret az emberleány, Bella Swan (Kristen Stewart) és a vámpírfiú, Edward Cullen (Robert Pattinson). A történetet bonyolítja, hogy Bellának van egy másik fiú is az életében, a vérfarkas Jacob Black (Taylor Lautner). Sokáig nem tud dönteni a két „pasi” között, de végül a sápadtarcú Edwardot választja. Végre eljön az esküvő időpontja, és itt kezdődik a Hajnalhasadás. A szertartást profin megszervezték. Mint általában az amerikai filmeken egy udvarban, külső helyszínen mondja ki az ifjú pár az igent egymásnak. Tökéletes a díszlet, a ruha, a násznép sem szívja egymás vérét. Egyedül Bella feszült egy kicsit. A döntést már meghozta, de vannak félelmei. Nem akar még vámpírrá változni, csak együtt szeretne lenni szerelmével, bár ennek veszélyei sem ismeretlenek előtte. A nászéjszaka akár halálát is hozhatja. Milyen szép. Mint az imádkozó sáskáknál, ahol a nőstény a párosodás után leharapja a hím fejét. Ki szeretne így nősülni?

Jacob megsejti Bella félelmeit, és megpróbálja őt jó útra terelni, de mindhiába. A lány hajthatatlan. 

Jön a nászút. Rió, aztán egy egy csendes sziget egy álom házzal. Megint minden tökéletes, minden lány ilyenről álmodozik, de ez nem biztos. 

Bella próbálja erőltetni a szex témát, amit a fiú próbál hanyagolni, de eljön a pillanat, mikor nem tudja már magát türtőztetni. Edwardot száz éves múltja során elfelejtették felvilágosítani arról, hogy a szeretkezés milyne veszélyekkel járhat. Például, ha nem védekeznek, akár gyermek is születhet, és hát milyen szörnyszülött származhat egy ember és egy vámpír szerelméből? Persze biológiailag tisztázatlan, hogy lehet-e egyáltalán egy vámpírnak és egy embernek közös gyermeke. Merthát ott van az a DNS, de hagyjuk a tudományt, egy mesében minden megtörténhet.

Vissza a nászéjszakára. Nem hiszem, hogy a házasság előtt állók ilyenre vágynának. Inkább erőszak, brutalitás, mint gyengédség. Bella az aktus után tele lesz kék foltokkal, karmolás nyomokkal, melyek nyolc napon túl gyógyulnak. Akár fel is jelenthetné férjét házasságon belüli erőszakért… Nem is szólva a szép nászágyról, melyet teljesen leamortizálnak. De a szerelem mindent legyőz?! Annyit azonban értékesnek tarthatunk a történetben, hogy az első szexuális érintkezésre csak a házasság után kerül sor. Ilyen értelemben akár keresztényinek is tarthatjuk az üzenetet. De talán ez az egyetlen párhuzam az Alkonyat és a Biblia értékrendje között. 

De hát szerelmüknek gyümölcse is lesz, megfogan a kis Renesmee (Röneszmének kell ejteni). Már látom előre, hogy lesznek elvetemült családok, akik ezt a nevet fogják adni születendő lányuknak. A terhesség azonban újabb problémákat hoz. A baba néhány hét alatt fejlődik, és közben az anyjából táplálkozik. Kiszívja vérét, életerejét. Bella pedig egy anorexiás modelhez kezd hasonlítani. Kilátszanak a bordái, beesik az arca… Fogyókúrának nem rossz. 

De hát mi fog megszületni? Ember, vagy vámpír, vagy valami szörny? A feleségemmel arra tippeltünk, hogy Yoda mester fog világra jönni, és az első mondata ez lesz: „Veled van az erő ifjú Padavan.”

Ez a kérdés a vérfarkasokat is izgatja, és elhatározzák, elpusztítják a szörnyeteget. Egyedül Jacob fordul szembe családjával, és ellenségei oldalára áll, hogy megvédja Bellát. Ilyen az igazi barátság… Szép is lenne, ha közben Bella nem mondana olyanokat, hogy a szívének két csücske van az egyik Edward, a másik Jacob. Nem igazán örülnék, ha ilyeneket mondana a feleségem.

A kismamát felerősítik vérrel, és erőt kap a szülésre. Eljön a film legvéresebb, leggusztustalanabb jelenete, mikor világra jön Renesmee. Folyik a vér, Bella gerince kettétörik, közben Edward harapdája az anyukát. A hányinger kerülgetett. Meyer a könyvben ezt a pillanatot így örökíti meg:  „Egy szív megszűnik dobogni, mert mindennél jobban szeretett...”.

Aztán hirtelen vége szakad a filmnek. Bellából vámpír lesz, és a folytatást a következő részből tudhatjuk meg.

Nem értem, hogy miért nem készítettek egy filmet a Hajnalhasadásból, hiszen az első rész 117 percéből legalább a felét ki lehetett volna vágni, hiszen unalmas, csöpögős, semmit mondó. Alig történik valami. Bizonyára az anyagiak miatt született ez a döntés. Szóval lesz még folytatás, sajnos…

A film egyetlen pozitívuma számomra, hogy szép helyeken játszódik. Nem kápráztattak el a színészek, sem a technikai megoldások, a rendezés sem kimagasló, de a helyszínek valóban gyönyörűek a filmben.

Megjelent: 1359 alkalommal
Tovább a kategóriában: « Ez is Amerika A repülő osztály »

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. augusztus 09.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak