(0 szavazat)
Mindenki Mindenki

Be kell valljam, nem igazán tartoznak kedvenceim közé a zenés filmek. Életszerűtlennek találom, hogy egy-egy jelenetben a szereplők egyszercsak dalra fakadnak. Az életben sem szoktuk párbeszédeinkben énekekkel kifejezni gondolatainkat, érzéseinket. 

Ennek ellenére el kell ismerni, hogy a filmtörténet és a színházi élet fontos részét képezik a musicalek és zenés darabok. Szórakoztatók, vidámak és drámaiak. 

Néhány alkotást szívesen, lelkiismeretfurdalás nélkül ajánlani tudok nektek, sőt filmkedvelőknek szinte kötelező ezeket megismerni.

Moulin Rouge! (2001)

Kezdem a kedvencemmel a Moulin Rouge!-zsal. Már klasszikusnak számít, hiszen 2001-ben készült. Baz Luhrman rendezte és olyan híres színészek játszanak benne, mint Nicole Kidman és Ewan McGregor, akiktől egy kicsit szokatlannak számít az énekes szerep. A filmben meglepődve találkozunk Kylie Minogue-gal és Ozzie Osbourne-nal is. 

A történet Dumas Kaméliás hölgyének feldolgozása, mely egy tüdőbeteg prostituált és egy ifjú költő szerelmét meséli el a századforduló Párizsában. Mintha Toulouse-Lautrec festő képei elevendnének meg előttünk a filmvásznon.

Egy züllött társadalom kritikája a darab. Egy olyan világban, ahol a szegényeket kihasználják, a szerelem árucikké válik, a szórakozás korlátok nélkülivé válik, ahol mindent átsző a képmutatás, ott nehéz igaz értékre találni. Satine és Christian a szerelemben találja meg a kiútat. Bár a film nem igazán keresztény: szókimondó, látványvilága durva, buja és vad, de ettől függetlenül mégis elgondolkodtat. Rámutat a körülöttünk lévő világ ellentmondásaira, gonoszságára, s arra, hogy sok ember szívesen kiszakadna belőle, ha tudna. Hőseink szerelme sem teljesülhet be. Satine életmódja, betegsége legyőzi küzdelmüket, győz a keserű valóság. 

A film betétdalai sokáig fülünkben maradnak. Nekem különösen kedvencem a Roxane, mely egy Police dal feldolgozása. A film egyébként két Oscar-díjat is nyert 2002-ben, de további négyre kapott jelölést.

Látvány: 8/10 Üzenet: 7/10

Mamma Mia! (2008)

A film azért maradt emlékezetes számomra, mert még csak udvaroltam a feleségemnek, mikor egy nyaraláson egy soproni szálloda tetőterén vetítették ezt a filmet. Könnyű, szórakoztató, kikapcsolódás volt ez számunkra. 

A történet elég felejthető és annak ellenére, hogy nehezen talál benne keresztény gondolatot az ember, egyszer meg lehet nézni. Donna, egyedül neveli lányát, Sophiet egy varázslatos görög szigeten. A lány esküvőjére készülnek, ahol a fiatal menyasszony szeretné, ha apja is részt venne. De kiderül, hogy anyjának annak idején hárman is udvaroltak, így meghívja mindhármukat a nagy napra. Lesz is ebből bonyodalom. A komédiához remek színészeket választott Phyllida Lloyd angol rendezőnő: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried, hogy csak a legismertebbeket említsem. 

A film nem is a történet, sokkal inkább a betétdalok miatt vált emlékezetessé számomra. Gyermekkorom világát idézték fel előttem a megszólaló Abba slágerek. Megszólal benne a Dancing Queen, a The Winner Takes it All, a Thank You for the Music, a Gimme! Gimme!, összesen húsz dal. 

Látvány: 9/10 Üzenet: 3/10

Szépség és a szörnyeteg (2017)

Hogy egy mostani filmet is elővegyek, megnéztem a Disney idei musicaljét a Szépség és a szörnyeteget. Előzetesen el kell mondanom a 91-es mese nekem jobban tetszett. A film főszereplője Emma Wattson, aki a Harry Potter filmek Hermione-ja kicsit esetlen ebben a moziban. A jól ismert történet az előítéletek lerombolásáról szól. A durva, taszító szörny lehet még jó ember, és ezt a jó embert ismeri meg Belle fogvatartójában, az elvarázsolt kastélyban.

Belle a rossz körülmények között is megtalálja az örömöt. Életvidám szemlélete, lelkének tisztasága túllendítik a válságon. A beszélő tárgyak, kancsók, teáscsészék, szekrények lesznek legjobb barátaivá. Végül a lekisérült várurat is is sikerül meglágyítania, és megtörni felette az átkot.

Utánanéztem, hogy a történet egy európai népmese, melyet 1740-ben Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, majd később Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont, és a Grimm fivérek írták le. Azért is vált klasszikussá, mert a szeretet győzelméről beszél, mely megtöri az átkot és begyógyítja a sebeket. 

A mostani Disney feldolgozás keresztény körökben nagy felháborodást keltett, mert megjelenik benne egy meleg karakter is, LeFou (Josh Gad), aki gyengéd érzelmeket táplál ura Gaston felé. Több országban betiltották a vetítést, Oroszországban pedig 16 éven felülieknek besorolást kapott a mese. Az alkotók azzal védekeztek, hogy a klasszikus történet az elfogadásról szól, ők csak továbbvitték a gondolatot. Bevallom ez már sok volt nekem. Az elfogadás híve vagyok, és keresztényként ezt hirdetem is, de vallom azt is, hogy elfogadni az embert kell, nem pedig a bűnt. 

Bár a filmben nem hangsúlyos ez a vonal, de mégis benne maradt. A meleglobbi ismét megnyert egy csatát. 

Látvány: 7/10 Üzenet: 6/10

Mindenki (2016)

Befejezésül egy magyar rövidfilmet ajánlok megtekintésre, ha eddig még nem láttátok. Deák Kristóf 10 millió forintból készített 25 perces alkotása idén elnyerte a legjobb élő szereplős rövidfilmért járó Oscar-díjat. A film egy 90-es évek eleji iskolában játszódik, ahova egy új diák, Zsófi érkezik. Ő is beiratkozik az énekkarba, melyet Erika néni (Szamosi Zsófia) vezet. A karvezetőnek nem tetszik Zsófi hangja, ezért arra kéri, hogy ne énekeljen, csak tátogjon a fellépésen. A kórus, a szomorú, megalázott kislány mellé áll, és a versenyen mindenki hangtalanul énekel.

A film beszél a hatalommal való visszaélésről, az összefogás erejéről, a gyermekek érzékeny lelki világáról. Magyarként büszkék lehetünk erre az alkotásra! Akár egy ifin is érdemes megnézni és beszélgetni róla.

Lányvány: 6/10 Üzenet: 9/10

Megjelent: 2377 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 19 február 2018 08:45

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. december 06.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak