(1 szavazat)

Nem tudom, hogy a való életben is keresztül ment-e az 52 éves Ben Stiller az életközepi válságon, viszont legújabb filmjében a Brad’s statusban hitelesen alakítja egy negyvenes évei végén járó, őszülő férfi lelki tusáját.

Már a Walter Mitty titkos életében is sikerült kilépnie e bárgyú vígjátékhősök szerepéből, de ebben a filmben zseniálisat alakít.

Valószínű a magyarul elég szörnyen hangzó Brad helyzete nem fog tetszeni sokaknak, a történetmesélés lassúsága miatt.

Brad álmatlan éjszakáin, de nap közben is azon gondolkodik magában, hogy tényleg azt az életet éli, amire fiatal korában vágyott. Van egy szerető felesége, egy érettségi előtt álló fia, egy átlagos háza Sacramentoban, és egy kevésbé jól fizető állása egy nonprofit szervezetnél. Úgy érzi elbukott az életben, kudarcot vallott, nem lett belőle sikeres üzletember, politikus, informatikus, mint egyetemi csoporttársaiból, barátaiból. Az ő életük csupa kaland, sok utazással egzotikus országokba. “Számukra az élet nem csatatér, egy vidámpark, egy álom. A megtestesült mennyország.” Pénzükkel bármit megvehetnek, de neki még arra sem tellik, hogy fiával az egyetemi meghallgatásra ne a turista osztályon repüljön. Néha valóban úgy tűnik, hogy mások élete tökéletes, de ez gyakran csak a látszat. Mint ahogyan a filmből is kiderül, hogy Brad fiatalkori barátainak élete sem “mennyország”. Amit az emberek például a közösségi oldalakon, vagy akár egy gyülekezetben láttatnak magukból az gyakran csak a felszín.

Feleségének őszintén kiönti a szívét egy éjszaka: “Úgy érzem, kifutunk az időből. Hogy elfogytak a lehetőségek, hogy ez minden. Platóztunk. Nem jön már váratlan fordulat, ami hirtelen változtat a helyzetünkön.”

Felesége nem érti Bradet, szerinte mindenük megvan és csodás az életük.

Amikor fiával, Troy-jal Bostonba repülnek tovább erősödnek kételyei. Egyre jobban úgy érzi, hogy élete munkája abszurd és semmit sem tud felmutatni az életben.

Próbál a fiába kapaszkodni, hogy talán neki sikerül az, ami neki nem jött össze. De mikor szembesül azzal, hogy Troy eltévesztette a felvételi időpontját, teljesen szétesik.

Utolsó szalmaszálként egyetemi barátjának segítségét kéri, aki befolyásos ember lett. Craig Fisher (Michael Sheen) elintézi fiának a második esélyt. Ez egyszerre indít örömöt és féltékenységet Bradban. Craiggal való vacsoráját is megalázónak érzi. El is menekül az étteremből.

A film zárójelenete viszont zseniális, mert megoldást talál Brad krízisére. Troy-jal egy hangversenyre ülnek be, ahol engedi, hogy a zene magával ragadja, s közben rájön, hogy mégiscsak hálás lehet az életéért. Elérzékenyülten fogalmazódik meg benne, hogy felesleges az embernek másokhoz viszonyítania magát. Ebben a pillanatban elönti szívét az önzés és a birtoklásvágy nélküli szeretet. Fia felnyitja a szemét, hogy az életben nem számít, mit gondolnak rólunk az emberek, csak egy a fontos, hogy azok, akik közel állnak hozzánk, azok szeressenek.

Sok ember megy keresztül hasonló krízisen az életében. Számukra lehet ez a film segítség és bátorítás. A való életben gyakran lassaban sikerül túljuni a kríziseinken, de nekünk is végig kell gondolni újból és újból az értékrendünket, megtalálni kapaszkodóinkat, elengedni dolgokat és hálásnak lenni azért, amink van.

Számomra is jó volt látni ezt a filmet. Több jelenetben magamra, érzéseimre és harcaimra ismertem Brad küzdelmében.

Megjelent: 1789 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 19 november 2018 12:01

Kapcsolódó elemek

Média

Tovább a kategóriában: « Szinbád húslevese

Keresés az oldalon

Blog

  • Az Úr nem feledkezik el rólunk
    Az Úr nem feledkezik el rólunk Különleges istentiszteletre gyűltek össze a hívek és érdeklődők augusztus 11-én Szokolyán. Ezen a délelöttön volt a gyermektábor záróalkalma, valamint egy…
  • Fent voltunk a hegyen
    Fent voltunk a hegyen Az idei nyarunk sok programmal kezdődött. Egy hét angol, majd két hét gyermektábor után készültünk a gyülekezeti kirándulásra. Idén Erdélybe…
  • Angol tábor 2019
    Angol tábor 2019 Június 17-21 között szerveztük meg a már hagyományosnak mondható angol táborunkat a gyülekezetünkben. Ismét amerikai barátaink: Beth, Bonita és Carol…

MBE hírei

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak