(1 szavazat)

Nem tudom, hogy a való életben is keresztül ment-e az 52 éves Ben Stiller az életközepi válságon, viszont legújabb filmjében a Brad’s statusban hitelesen alakítja egy negyvenes évei végén járó, őszülő férfi lelki tusáját.

Már a Walter Mitty titkos életében is sikerült kilépnie e bárgyú vígjátékhősök szerepéből, de ebben a filmben zseniálisat alakít.

Valószínű a magyarul elég szörnyen hangzó Brad helyzete nem fog tetszeni sokaknak, a történetmesélés lassúsága miatt.

Brad álmatlan éjszakáin, de nap közben is azon gondolkodik magában, hogy tényleg azt az életet éli, amire fiatal korában vágyott. Van egy szerető felesége, egy érettségi előtt álló fia, egy átlagos háza Sacramentoban, és egy kevésbé jól fizető állása egy nonprofit szervezetnél. Úgy érzi elbukott az életben, kudarcot vallott, nem lett belőle sikeres üzletember, politikus, informatikus, mint egyetemi csoporttársaiból, barátaiból. Az ő életük csupa kaland, sok utazással egzotikus országokba. “Számukra az élet nem csatatér, egy vidámpark, egy álom. A megtestesült mennyország.” Pénzükkel bármit megvehetnek, de neki még arra sem tellik, hogy fiával az egyetemi meghallgatásra ne a turista osztályon repüljön. Néha valóban úgy tűnik, hogy mások élete tökéletes, de ez gyakran csak a látszat. Mint ahogyan a filmből is kiderül, hogy Brad fiatalkori barátainak élete sem “mennyország”. Amit az emberek például a közösségi oldalakon, vagy akár egy gyülekezetben láttatnak magukból az gyakran csak a felszín.

Feleségének őszintén kiönti a szívét egy éjszaka: “Úgy érzem, kifutunk az időből. Hogy elfogytak a lehetőségek, hogy ez minden. Platóztunk. Nem jön már váratlan fordulat, ami hirtelen változtat a helyzetünkön.”

Felesége nem érti Bradet, szerinte mindenük megvan és csodás az életük.

Amikor fiával, Troy-jal Bostonba repülnek tovább erősödnek kételyei. Egyre jobban úgy érzi, hogy élete munkája abszurd és semmit sem tud felmutatni az életben.

Próbál a fiába kapaszkodni, hogy talán neki sikerül az, ami neki nem jött össze. De mikor szembesül azzal, hogy Troy eltévesztette a felvételi időpontját, teljesen szétesik.

Utolsó szalmaszálként egyetemi barátjának segítségét kéri, aki befolyásos ember lett. Craig Fisher (Michael Sheen) elintézi fiának a második esélyt. Ez egyszerre indít örömöt és féltékenységet Bradban. Craiggal való vacsoráját is megalázónak érzi. El is menekül az étteremből.

A film zárójelenete viszont zseniális, mert megoldást talál Brad krízisére. Troy-jal egy hangversenyre ülnek be, ahol engedi, hogy a zene magával ragadja, s közben rájön, hogy mégiscsak hálás lehet az életéért. Elérzékenyülten fogalmazódik meg benne, hogy felesleges az embernek másokhoz viszonyítania magát. Ebben a pillanatban elönti szívét az önzés és a birtoklásvágy nélküli szeretet. Fia felnyitja a szemét, hogy az életben nem számít, mit gondolnak rólunk az emberek, csak egy a fontos, hogy azok, akik közel állnak hozzánk, azok szeressenek.

Sok ember megy keresztül hasonló krízisen az életében. Számukra lehet ez a film segítség és bátorítás. A való életben gyakran lassaban sikerül túljuni a kríziseinken, de nekünk is végig kell gondolni újból és újból az értékrendünket, megtalálni kapaszkodóinkat, elengedni dolgokat és hálásnak lenni azért, amink van.

Számomra is jó volt látni ezt a filmet. Több jelenetben magamra, érzéseimre és harcaimra ismertem Brad küzdelmében.

Megjelent: 2606 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 19 november 2018 12:01

Kapcsolódó elemek

Média

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. augusztus 09.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak