(0 szavazat)

Gyermekkorom emlékei között fontos szerepet töltenek be a Star Wars filmek. Emlékszem, milyen izgalommal vártuk az 1984-ben megjelent Jedi visszatért, mely lezárta az általunk ismert trilógiát. Persze már akkor is lehetett hallani róla, hogy tervbe van véve a folytatás, de azt inkább mende-mondának tartottuk, most pedig már a nyolcadik fejezetet készítik és decemberre itt egy önálló rész, mely a 3. és a 4. rész közötti űrt tölti majd be.

Ha tizenéves korom elején valaki megkérdezte tőlem, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek, azt feleltem, jedi lovag. Barátaimmal gyakran beszélgettünk a Csillagok háborúja filmekről. Gyűjtöttük a jedi képeket. Emlékszem, még az iskolából is kilógtam csak azért, hogy megszerezzem a legújabb fényképeket a többiek előtt, ha új áru érkezett az üzletbe.

Az egyik karácsonyon a televízió leadta a 77-es Egy új remény című filmet, amit mivel akkor még sem videó felvevőnk, pláne számítógépünk nem volt, egy kazettás magnóval rögzítettük. Csak a hang volt meg, de azt is folyton hallgattuk.

Mi vonzott minket a mozivászon elé? Miért népszerűek a mai napig a star wars filmek? Azt hiszem azért, mert mint minden jó mese a jó és rossz harcáról szól, ahol bár a gonosz egy időre elhatalmasodik, végül úgyis a jók győznek. A hataloméhes diktátorok elbuknak, s győz a szabadság. Tele van a történet kalanddal, hősiességgel, bátorsággal, mindazzal, amire valahogy mindannyian vágyunk. Nem mellesleg a látvány sem semmi. Ilyet azelőtt még filmen nem láttunk: trükkfelvételek, effektek, különböző űrlények. Különösen a Berlini fal mögötti országokban jelentett ez sokat. Valami egészen új volt ez a szocializmus kulturális környezetében. Valahogy kiszélesedett a világ körülöttünk.

Még az sem zavar bennünket, hogy fizikai anomáliák is akadnak szép számmal a történetben. A Millennium Falcon például másfélszeres fénysebességre képes. Einstein csak kapkodná a fejét erre.

Számomra az is sokat mondó volt, hogy milyen szoros kapcsolat alakult ki a főszereplők között. Luke Skywalker, Han Solo, Leia hercegnő elválaszthatatlan barátokká lettek, akik az életüket is feláldoznák a másikért. Valahol a szívem mélyén mindig ilyen barátokról álmodtam. Csak zárójelben jegyzem meg, milyen jó lenne, ha gyülekezeteinkben is így tudnánk viszonyulni egymáshoz!

Amiért különösen azonosulni tudunk a legenda szereplőivel az az, hogy bár világuk térben és időben is távol játszódik tőlünk, mégis ugyanazok az érzések, célok vezérlik életüket, mint bennünket ezen a kis bolygón, a Földön. Ugyanúgy félnek, szeretnek, elbuknak, mint mi, ugyanazok a kísértéseik, mint nekünk. Nagyon is emberi a Star Wars univerzum. Keresztény körökben gyakran hallani bírálatot, hogy a George Lucas által teremtett világ tele van okkult elemekkel. A jedik misztikus vallása buddhista, hinduista, taoista, és new age-es elemeket tartalmaz. Ezek a tanítások különösen akkor jelennek meg a filmben, mikor Yoda mester beavatja az ifjú Skywalkert, hogyan kell használni az erőt. Mindez valós, viszont nézőként nem igazán tulajdonít jelentőséget az ember a film világnézetének. Jó tudni róla és megfelelően kezelni az ezt.

Baljós árnyaktól a Sithek bosszújáig

Több mint tizenöt évet kellett várni a trilógia lezárása után, hogy elkészüljön a folytatás. Furcsa mód nem ott folytatódott a történet, ahol befejeződött, hanem a film előzményeit ismerhettük meg. Megtudhattuk hogyan válik Anakin Skywalker Darth Waderré. A hatalomvágy és a büszkeség hogyan teszi tönkre egy ember, sőt a világ sorsát. Nagy várakozással néztem az új részeket, de már nem ugyanazt a hatást váltotta ki belőlem, mint a nyolcvanas években. Talán felnőttem, vagy a túl sok számítógépes animáció zökkentett ki, nem is szólva a néhol hosszadalmasra sikeredett politikai beszédektől?

Az ébredő erő

Tavaly aztán végre folytatódott a történet. Luke és Han gyerekei felnőttek a szülők márcsak mellékszereplőkké váltak. Ez az élet rendje. Új gonosz is támadt a messzi-messzi galaxisban, aki az Uralkodó halála után sem adta fel a reményt arra, hogy az egész univerzumot uralja. Ő is halálcsillagot épít, nem tanulva elődei kudarcaiból, és a vicces Starkiller nevet adja a bázisnak. Egy kicsit deja vu érzése van az embernek, mikor a lázadók maroknyi csapata az Első Rend szuperfegyverzete ellen indít akciót, mintha láttunk volna már ilyet legalább kétszer. A legszomorúbb a történetben Han Solo halála, aki – bevallom – a kedvencem volt a sorozatban. Ezek után mi jöhet még? A folytatásra várni kell még 2017 decemberéig, de azt ígérik az alkotók, hogy most minden idők egyik legjobb Star Wars filmjét forgatják, melyet csak a Birodalom visszavág-hoz lehet hasonlítani.

Zsivány Egyes

Egy önálló történetet láthatunk majd az idei télen, a Zsivány Egyest. Ez a Star Wars 3,5. része, ugyanis a 3. és a 4. rész közötti időszakban játszódik majd. Már látható az interneten a film előzetese, melyből megtudjuk, hogyan lopják el a lázadók a Birodalom első Halálcsillagának tervrajzait. Ezek alapján a tervek alapján fogja majd Luke Skywalker felrobbantani a gyilkos bolygót a harmadik részben. A képi világ ismerős. Csillagrombolók, robotok, űrhajók, lézerfegyverek, csak a szereplők ismeretlenek. Csupán Darth Wadert tudjuk beazonosítani az ismerősök közül. Mindenesetre most is izgalommal várom már a hazai premiert. Addig is az erő legyen veletek!

Megjelent: 2442 alkalommal Utoljára frissítve: szombat, 25 március 2017 19:26

Média

Zsivány egyes előzetes
Tovább a kategóriában: Nagy utazás »

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak