(0 szavazat)

Az irodalom és a művészetek kedvelt műfaja volt mindig az utazás. Gondoljunk csak Robinson Crusoe-ra, Candide-ra, Gulliverre, Csongorra, aki szerelméért az egész világot bejárja, ugyanúgy, mint Petőfi János vitéze. A sort hosszan lehetne folytatni.

A vallásokban is kiemelt helye van az útnak. A tao egyik jelentése az út, melyre rá kell lelni, melyen járni kell. A buddhizmus három fő ága, a hinajána, a mahajána és vadzsrajána, a kis út, a nagy út és a gyémánt út, mely a megvilágosodás felé vezet. Jézus is beszélt arról, hogy Ő az út, amelyen el lehet jutni az Atyához (,) Az út tehát egy szimbólum, mely az ember önmagára, Istenre találásáról szól. Az utazás során az utazó nemcsak fizikailag jár be hosszú kilométereket, hanem saját lelkében is bolyong. Nem véletlen, hogy a filmek is szeretik ezt a témát. Az utóbbi hónapokban is megnéztem néhány ilyen utazós alkotást.

Vadon

Vannak színészek, akik valahogy megmaradnak egyetlen karakternél egész pályafutásuk során. Bud Spencert például, bár nagyon szeretem, de nem nagyon tudnám elképzelni egy drámában, vagy a sci-fiben. Őt megszoktuk, hogy egy vicces, bunyós. Mások azért ragadnak meg egy szerepnél, mert tehetségükből ennyire telik. Most nem szeretnék neveket leírni, de szerintem mindannyian ismerünk ilyen színészeket. Azt gondoltam Reese Witherspoon is ilyen lesz majd. Eljátszatnak vele néhány Dr. Szöszit, és még néhány számomra nézhetetlen csajszis filmet, aztán eltűnik a süllyesztőben. De nem így történt. Már 2006-ban megmutatta komoly oldalát A nyughatatlan című életrajzi drámában, melyet Johnny Cash gítáros életéről folytattak. Nagy meglepetésre a színésznő megkapta alakításáért az Oscart. Aztán megnéztem a Szudán elveszett fiait és nagyon megkedveltem Witherspoont. Végül jött a Vadon, egy igazi spirituális road movie, mely az egyik kedvenc filmemmé vált. A mozi Cheryl Strayed világhírű, a filmmel azonos című regényéből készült.

A szerző saját történetét meséli el benne, aki 1995-ben jártra végig a Pacific Crest Trail-t. A filmben Witherspoon alakítja Cherylt, aki öbb, mint 1500 kilométer gyalogol a Mojave sivatagon át, hogy átgondolja elrontott életét. A három hónapos gyaloglás során újraéli gyermekkorát, édesanyja halálát, majd az elhibázott döntéseit. Megismerjük, hogyan válik a szex és a heroin rabjává. De Cheryl szabadulni akar, háta mögött akarja tudni múltját, új életet akar kezdeni. A megtisztuláshoz vezető út számára az Amerika nyugati partján végigvezető Pacific Crest Trail. Emberfeletti erőfeszítéseket tesz, hogy hőségben, fagyban, magányban, hegyen és folyón keresztül eljusson kijelölt célja felé. Az út elején még az is nehezére esik, hogy hátizsákját felvegye, de a napok során megedződik, és férfiakat megszégyenítő kitartásról tesz tanúságot. Nem törődik a kiszolgáltatottsággal, hogy egyedül, nőként a semmi közepén sok veszélynek van kitéve. Néha útitársakra lel, akik más-más indíttatásból járják „zarándoklatukat”. Hogy sikerül-e megtalálnia Cherylnek a megbékélést, képessé válik, hogy legyőzze démonjait, nem árulom el.

Ajánlom, hogy nézzétek meg a filmet, megéri rászánni a közel két órát, nemcsak a történet miatt, hanem azért is, mert csodás helyeket láthatunk a filmvásznon, vagy a képernyőn. Az ember szinte kedvet kap, hogy gyorsan összepakoljon, maga mögött hagyja a nagyváros tömegét és zaját és neki induljon egy hosszú gyaloglásnak.

Látvány: 8/10 Üzenet: 9/10

Vándorút

Egy másik gyaloglós film jutott eszembe a Vadon kapcsán, ez a 2010-ben Emilio Estevez által rendezett Vándorút (The way).

Martin Sheen játssza a főszerepet, aki elindul az El Caminon. A kaliforniai orvos fiával szerette volna végig járni a Szent Jakab zarándoklatot, de fia egy balesetben életét vesztette. Így most fia hamvaival indul a hosszú útnak. A célja, hogy teljesítse fiának tett ígéretét és hogy képes legyen elfogadni gyermeke halálát. A műfaját akció-vígjátékként jelölték meg a filmkészítők, de ez félrevezető. Sem nem akció, sem nem vígjáték. Inkább dráma, ahol mély lélektani folyamatok játszódnak le a szereplőkben. Tom is találkozik útitársakkal, hol együtt menetelnek, hol külön-külön. Az út során megismerik egymás életét, és azt, hogy ki miért indult neki a hosszú túrának. Az úton állomások vannak, ahol megpihenhetnek. Általában nem komfortos, sokkal inkább puritán körülmények között. Egy kis könyvecske segíti a zarándokok utazását. Ebben nemcsak közérdekű tanácsokat olvashatnak, hanem lelki útmutatót is. Megtudjuk, hogy az úton nem mindenki hisz Istenben, de mikor megérkeznek Santiago de Compostellába, az utazás végéhez, egy kicsit mindenki vallásossá válik.

Látvány: 8/10 Üzenet: 7/10

Walter Mitty titkos élete

Ajánlom még megtekintésre a téma kapcsán Ben Stiller 2013-as filmjét a Walter Mitty titkos életét, melyben a főszereplő a Life magazinnál dolgozik. A feladata, hogy a képek negatívjait szerkessze. Évtizedek óta él megszokott életstílusában, s közben álmaiban szuperhősnek képzeli magát. Egy nap azonban minden megváltozik. Eltűnik egy fontos negatív, s Walter hosszú útra indul, hogy felkutassa a kis tárgyat. Szó szerint bejárja a fél világot, rengeteg kalandot él át, s közben önmagára és a szerelemre is rátalál. Csodás helyeken forgattak a film készítői, márcsak ezért is érdemes megtekinteni ezt a vidám filmet.

Látvány: 9/10 Üzenet: 6/10

Bizonyára nem az egyetlen módja a hosszú gyalogtúra annak, hogy átgondoljuk életünket, hogy tisztába legyünk magunkkal, Istennel. Azonban mindenképpen hasznos, hogy van idő a gondolkodásra, hogy kiszakad az ember a megszokott környezetéből. Talán minden embernek legalább egyszer-kétszer el kellene indulni egy ilyen útra, erre bátorítanak ezek a filmek is.

Megjelent: 2133 alkalommal

Kapcsolódó elemek

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. április 18.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak