(0 szavazat)

Ébresztő! Öko-válság van! Kiemelt

Két filmet szeretnék az olvasók figyelmébe ajánlani. Mindkét történet főszereplője Matt Damon és mindkettő korunk ökológiai problémájára kívánja felhívni a nézők figyelmét.

Az egyik, a 2012-es Ígéret földje, a másik pedig az idei nyár nagy sikere, az Elysium. Bevallom, örömmel tölt el, hogy Hollywood nemcsak látványos, de semmitmondó akciófilmeket, vagy gusztustalan vígjátékokat képes gyártani, hanem alkalmanként egy komolyabb témához is hozzányúl. Persze nem mondanám, hogy nagyon a mélyére ásnak korunk társadalmi problémáinak, de legalább foglalkoznak vele.

A város nem eladó!

A Gus Van Sant által rendezett Ígéret földje egy csodálatos amerikai kisvárosban, McKinleyben játszódik, ahova két gátlástalan ügynök, Steve Butler (Matt Damon) és Sue Thomason (Frances McDormand) érkezik, akik a Global Crosspower Solutions, gázkitermelő nagyvállalatnak dolgoznak. Feladatuk, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy földjeiket adják el a cégnek, hogy földgázt termelhessenek ki. Az ügynökök rutinosan kezdenek hozzá feladatukhoz. Képmutató módon próbálnak beilleszkedni a helyi közösség életébe, próbálnak megnyerőek, barátságosak lenni. Érveik sziklaszilárdak: a gazdaságilag nehéz helyzetben levő gazdák óriási lehetőséget kapnak arra, hogy gyorsan, könnyű pénzhez jussanak. Többen szinte megváltóként ünneplik az ügynököket, s már kezdik tervezgetni, mihez kezdenek a sok pénzzel. De vannak olyanok, akik nem ilyen optimisták. A helyi középiskola tudomány tanára például aggodalmait fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a termelés megváltoztatja környezetüket és maradandó károkat okoz a természetben, megmérgezi vizeiket, lakhatatlanná teszi városukat.

Mi lehet egy település érdeke? Az, hogy gazdaságilag fejlődjön, vagy hogy megőrizze, megbecsülje természeti kincseit és azokkal jól sáfárkodjon? Mi a nagyvállalatok célja és törekvése? Segíteni a fejlődést, vagy a személyes profitszerzés? Valóban nincs más alternatíva, mint engedni a részvénytársaságok terjeszkedését? A csavar sem marad el a történetből. Titkok, hazugságok, játszmák lepleződnek le. Kiderül a hős természetvédő aktivistáról, hogy a gázgyár legádázabb alkalmazottja. Steve pedig kezdi elveszíteni magabiztosságát, hitét munkájában, s előtör belőle a jó ember. Hősünk, ahogy kezdi megismerni a kisváros polgárait, s különösen annak egyik tanárnőjét, Alice-t, kezd bűntudatot érezni. Felismeri, hogy nem helyes, amit tesz. Nem csaphatja be őket, nem veheti el tőlük azt, ami az egyetlen kincsük, a földjüket. Meghasonlik munkájával, addigi gondolkodásával, s elmondja az igazat a kisvárosiaknak. Elveszti a munkáját, de megnyeri a becsületét. A film kissé vontatott, sok párbeszéd zajlik, melyek szinte nem viszik előre a történetet, de az akciójelenetek hiányát kárpótolják a vidéki táj gyönyörű képei. A néző azon gondolkodik, most azonnal összecsomagol és költözik a békés McKinleybe, ahol még valódi kapcsolatok működnek.

Értékelés: Látvány: 7/10 Üzenet: 9/10

Forradalom a jövőben

Látszólag semmi párhuzam nem fedezhető fel az előbb ismertetett film és az Elysium között, az egyik egy korunkban játszódó dráma, a második pedig egy sci-fi a jövőből. Az Ígéret földje szinte mentes a látványos effektektől, addig Neill Blomkamp, dél-afrikai rendező posztapokaliptikus víziója tele van számítógépes animációkkal. De mindkét alkotás a kis emberek problémáival foglalkozik. Az Ígéret földje egy kisváros harcát a multikkal szemben, az Elysium pedig a szegények küzdelmét a gazdagok ellen. A XXI. század végére Földünk túlnépesedett, a környezetünk pedig annyira fertőzött lett, hogy a felső tízezer úgy dönt, hogy megépít egy, a bolygó körül keringő űrbázist, ahol luxuskörülmények között élhetik tovább életüket, miközben az emberek nyomorúságos helyzetben tengetik napjaikat a nagyvárosokban.

Max (Matt Damon) sem tartozik a kiváltságosak közé. Egy nagyvállalatnál dolgozik éhbérért, egy nap azonban munkahelyi balesetet szenved, halálos sugárzást kap a szervezete, mitől csupán hét napja marad hátra az életéből. Egyetlen lehetősége marad a gyógyulásra, ha eljut az Elysiumra, és ott befekszik a gazdagok számára készített csodagépbe, mely minden betegséget meggyógyít. Maxnek nincs vesztenivalója, mint Dávid harcol Góliáttal szemben, a végeredményt pedig sejtjük mi lesz. A film érzékletesen bemutatja a hatalmon levő politikusok érzéketlenségét, kapzsiságát és önzését.

Soha nem játszott még ilyen ellenszenves szerepet Judie Foster, aki Rhodes államtitkárként az Elysium biztonságát felügyeli. Számára az emberek élete sem szent csakhogy megőrizze a burzsujok paradicsomát. A film befejezése még megérdemel néhány szót. Maxnek döntenie kell a saját életét menti meg, vagy másokét. Hősünk úgy dönt, feláldozza magát szeretteiért, és egy jobb jövőért. Végül győz a szeretet, mely legyőzi az önzést és a gyűlöletet. Nemes értékeket közvetít az Elysium, de valahogy mégsem tűnik számomra hitelesnek. A film alkotói, terjesztői busás hasznot húztak megint a nézőkből, a céljuk most sem az igazságosabb világ megteremtése volt, hanem a személyes haszon. Elysium gazdag polgárai készítették ezt a sci-fit is, akiknek eszük ágában nincs feladni jelenlegi életkörülményeiket. Ezt a kis apró problémát félretéve elgondolkodtató és látványos filmet izgulhatunk végig, ha megnézzük az Elysiumot.

Értékelés: Látvány: 9/10 Üzenet: 7/10

Megjelent: 1581 alkalommal

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. április 18.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak