(0 szavazat)

Miközben a szuperhősök népszerűsége töretlen, akadnak náluk valódibb példaképek is a mozikban.

Az igazság szabaddá tesz

Szinte véletlenül akadtunk feleségemmel Robert Zemeckis legújabb filmjére, a Kényszerleszállásra. Szeretjük a légikatasztrófákat bemutató dokumentumfilmeket, ezért gondoltuk, hogy ez a mozi egy csemege lesz számunkra. De többet kaptunk, mint amit vártunk. Bár az első jelenetnél már majdnem felálltunk, mert 2-3 percen keresztül az egyik stewardest alakító Katerina Marquez (Nadine Velazquez) meztelenül mászkál a szemünk előtt, de szerencsére csak ennyi megbotránkoztató dologgal találkoztunk a több mint két órás vetítés során.

Denzel Washington (Whip Whitaker) most is kitűnően játszik, jelölték is érte az idei Oscarra. Ő egy elvált pilótát alakít, akinek megnehezedett a kapcsolata a fiával és alkohol problémákkal küzd. Csodával határos módon lehozza a 102 személlyel felszálló SouthJet gépet. Hajmeresztő manőverrel felfordítja a repülőt, majd visszafordítja és leszáll egy nagy rétre vele. Hatan vesztik életüket a katasztrófában, de a többiek túlélik. Whitaker pilótát hősként ünneplik a földön, de csak rövid ideig. Mi azt gondoltuk, hogy valami Airplane típusú filmet fogunk látni, amely végig arról szól, hogy a személyzet küzd a meghibásodott légijármű lehozatalával, de az akciódús jeleneteknek az első félórában vége szakad. Whitaker elsősorban nem is bravúros vezetői képességeiért válik hőssé a filmben, hanem függősége és az azzal való harca miatt. A szerencsétlenség miatt felelősre van szükség. S mivel kiderül, hogy Whitaker iszik, annak ellenére, hogy szinte csodával határos módon hozta le a gépet, őt okolják a zuhanásért. Hosszú harc indul a kisember és a nagy vállalatok, üzleti érdekeiket féltők között.

A hősből hirtelen felelőtlen ember válik, aki sok férfi, nő és gyermek életével játszik. Sok kritika érte a filmet vontatottsága, hosszúsága miatt, de épp ez a hosszúság kell ahhoz, hogy hitelesen meglássuk azt a lelki tusát, ami ennek a szerethető embernek a lelkében végbemegy. Whitaker a kórházban megismerkedik a drogproblémákkal küzdő Nicole-lal (Kelly Reilly), aki próbálja felnyitni a szemét hősünknek. Whip, mint minden alkoholista tagadja, hogy problémái lennének az itallal. Mikor Nicole elviszi őt egy függőbetegekkel foglalkozó anonim csoportba, a pilóta otthagyja a csoportterápiát. Kiderül az is, hogy Whitakernek nemcsak az alkohollal, hanem Istennel is problémája van. Szülei vidéki háza, ahova elvonul a média támadásai elől, tele van keresztény tárgyakkal. Ebből a környezetből szakadt ki. Mikor elvált, csalódott Istenben és ezért kezdett az ital után nyúlni. Szimbolikus a filmben többször lejátszott jelenet, mikor a zuhanáskor a gép leviszi egy templom tornyát. Így dőlt össze Whitaker hite is.

A film csúcspontja az a tárgyalás, ahol megvizsgálják a pilóta felelősségét a katasztrófában. Ügyvédei arra bátorítják, hogy hazudjon. Tagadja le, hogy ivott a repülés előtt és a gépen. Whitakernek döntenie kell tovább folytatja azt a hamis életet, amelyben eddig élt, vagy végre beismeri az igazságot, felvállalja függőségét és őszinte lesz. Hősünk az utóbbit választja, így lesz igazi hőssé. Tettének következtében börtönbe kerül, de legalább a hazugság börtönéből kiszabadul. Új életet kezdhet visszanyert szerelmével, fiával, és talán Istennel…

Értékelés Látvány: 6/10 Üzenet: 10/10

Egy modernkori Mózes

A legjobb filmért járó Oscar-díjat idén megérdemelten, a Ben Affleck által rendezett és eljátszott Argo-akció nyerte. A film producere George Clooney volt. A pontosan két óra hosszúságú thriller egy valóságos történetet dolgoz fel a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójáról. Irán egy külpolitikai nézeteltérés miatt, túszul ejtette az amerikai nagykövetség 52 diplomatáját. Nem tudtak róla, hogy hat diplomatának sikerült kiszöknie az épületből és a kanadai konzul házában bújtak el. Ha megtalálják, biztosan kivégzik őket. Egy kockázatos és meglepő túszmentő akció indul a diplomaták megmentéséért. Tony Mendez (Ben Affleck) „beszivárgási szakértő” ötlete az, hogy egy kanadai produkciós iroda által készítsenek egy sci-fi filmet Teheránban. A hat diplomata lesz majd a filmes stáb, akik a fedősztori szerint a forgatás előkészítésére érkeznek a közel-keleti országba. Mendez nemcsak a diplomaták, de saját életét is kockáztatja. Mindig egy hajszálon múlik a lebukás, de végül – talán sejtjük – sikerül az akció. Sajnos az Argo-akció sem nélkülözi hollywoodi filmekben szokásos nacionalista elemeket.

Mindenütt amerikai zászlókat látunk, és természetesen a jó fiúk most is az amerikaiak, akik küzdenek a terrorizmus és a sötétség erőivel szemben. A történet nem is teljesen fedi a valóságot, melyet Kanada, Új-Zéland és Anglia nehezményezett is a bemutató után. A filmet CIA-propagandának és Irán-ellenes produkciónak bélyegezte a teheráni vezetés, és azt is bejelentették, hogy "ellenfilmként" leforgatják az Argo iráni változatát, valamint beperelik a készítőket. Mindezt leszámítva viszont egy izgalmas, néhol humoros, tartalmas élményben van részünk. Jók a színészek is, de meg kell említeni az operatőri és a vágó munkát, amely annyira jól sikerült, hogy nagyon életszerűek, szinte dokumentumfilmszerűek a jelenetek.

A filmbeli Tony Mendez pedig egy igazi hős, aki nem ismer félelmet azért, hogy emberek életét megmentse. Így válik szimbolikussá tette. Nekünk, keresztényeknek is hasonló feladatunk van. Egy idegen, ellenséges területről kell kimenteni az embereket Isten országába. Ehhez bölcsességre, néha találékonyságra, elkötelezettségre és agy nagy adag bátorságra van szükségünk. Tony Mendez annak ellenére megcselekedte ezt a hőstettet, hogy titokban kellett tennie mindent. Sikeres akciója végén nem várta otthon népszerűség, 1997-ig aktája zárolva maradt. A CIA egyik vezetője mondja neki a filmben: „Ha tapsra vágysz, menj el a cirkuszba.” A hívő ember sem a népszerűségért, sikerért szolgál, hanem azért, mert ez a feladata. Meg kell még említenünk, hogy a túszdráma, több mint négyszáz nap után a foglyok szabadon bocsátásával zárult.

Értékelés Látvány: 9/10 Üzenet: 8/10

Megjelent: 1553 alkalommal

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak