(0 szavazat)

A kis közösségek jelentősége a gyülekezet életében

A pünkösdkor, a Szentlélek munkájának gyümölcseként megalakult az első gyülekezet Jeruzsálemben. Ennek a közösségnek egyik jellemzője az volt, hogy együtt voltak a templomban, és megtörték a kenyeret házanként. Két helyszínen és kétféle módon gyűltek tehát össze: a templomban, a zsidó hívőkkel közösen és házanként, kis közösségekben.

Ennek megvolt természetesen az oka. Az őskeresztények nem rendelkeztek és nem is rendelkezhettek saját templommal, imaházzal. Ha gyakorolni akarták hitüket, akkor azt csak kis közösségekben tudták megtenni. Ezek a kis közösségek egyrészt ellenőrizhetetlenek voltak a hatóságok és a vallási fanatikusok számára, másrészt a misszió szempontjából is eredményesebbnek bizonyultak. A későbbi évszázadok során a keresztények elkezdtek templomokat, bazilikákat építeni. A kis közösségek kezdtek eltűnni, de nem haltak ki soha az egyháztörténelem során. A szerzetesi mozgalom is életre hívta a kis csoportokat, majd az ébredési mozgalmak, a világmissziós szolgálat során az egyház újból rátalált a házanként megélt hit értékére.

A mai napig is azokban az országokban, ahol üldözik testvéreinket, a földalatti egyház hívei kis házi közösségekben gyakorolják kegyességüket. Milyen haszna van a kis csoportoknak a gyülekezet küldetése szempontjából? Méretéből adódóan sokkal rugalmasabbak, alakíthatóbbak, testreszabhatóbbak, mint a több száz fős gyülekezetek. Dinamikusabbak, a tagok sokkal aktívabban vehetnek részt a szolgálatokban. A lelki ajándékokat könnyebben fel lehet ismerni és használni is. Az otthoni jellegéből adódóan könnyebben meghívhatjuk ismerőseinket, munkatársainkat, szomszédainkat, akik esetleg nem szívesen lépnének be egy szakrális helyre. A kapcsolatok sokkal szorosabbá válhatnak, őszinte barátságok születhetnek, így valódi közösségként működhetnek.

Gondoljunk bele – nem véletlenül választott ki Jézus csupán 12 tanítványt, és fektetett beléjük sok időt és energiát! A közösség jellegéből adódóan a lelkigondozás is hatékonyabb. Könnyebb megnyílni az embereknek egy ismert csoport előtt, mint egy nagy gyülekezet előtt. Nem is minden tartozik a nagy gyülekezetre.

A házi csoportok veszélyeként szokták felhozni, hogy megosztja a gyülekezetet, klikkesedést indít el és lehetőséget ad a különböző tanítások, lelkiségi irányzatok terjedésének. Jogos félelmek ezek, de megfelelő vezetéssel, szervezéssel, képzéssel és sok imádsággal ezek a veszélyek kezelhetőek. Sokkal több előnye származik egy gyülekezetnek, ha az istentiszteleti alkalmai mellett – ahol a hívők leginkább passzívan vesznek részt – bevezeti a házi csoportos rendszert. Természetesen erőltetni sem szabad, azok a testvérek, akik hosszú évtizedek óta egyfajta gyakorlathoz szoktak, nehezebben ismerik fel ennek a biblikus gyakorlatnak a hasznát.

Végezetül, milyen szempontok alapján alakítsunk kis csoportokat? Lehet életkor, vagy élethelyzet szerinti csoportokat létrehozni. Ilyen az ifjúsági csoport, a fiatal házas kör, de számomra az egyik legjobban működő csoport, amiben részt vehettem, Békésen, az özvegyasszonyok köre volt. Az ilyen életkor szerinti homogén csoportok hátránya, hogy a gyülekezet sem homogén.

Jó az, ha különböző korosztályú emberek vagyunk együtt és tanulunk egymástól. Egy másik szempont lehet, különösen a nagyvárosokban, hogy lakóhely szerint alakítunk közösségeket. Imádkozzunk és kérdezzük meg az Urat, hogy nem szeretné-e, ha mi is csatlakoznánk egy csoporthoz, vagy alakítanánk egy kis közösséget a gyülekezeten belül, annak felügyeletével és vezetésével!

Megjelent: 1511 alkalommal

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. július 14.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak