(0 szavazat)
Könnyező Szűzanya Könnyező Szűzanya

Gyermekkori emlékeim között szerepel egy furcsa esemény, amely Sopronban játszódott le. Valamikor a 80-as évek vége felé, a rendszerváltás környékén több tucat zarándok érkezett a Hűség városába, mert egy lelki vezető azt az üzenetet kapta felsőbb szellemi lényektől, hogy a Lőverekben, egy bizonyos helyen és időben jön vissza az Úr Jézus Krisztus.

A hír hallattán sokan éjszakáztak a szabad ég alatt, hogy le ne maradjanak a fontos eseményről, a média képviselői is várakozással figyelték az eget. A csoda azonban elmaradt, a Reiki-s csoport pedig – akiktől a „prófécia” eredt – különböző elméletekkel próbálta ezt magyarázni.

Másik történet: a 70-es években, Nagy-Brittaniából indultak el a gabonakörök világhódító útjukra. A kezdetben egyszerű körök később bonyolult geometriai alakzatokat kezdtek felvenni, s természetesen ennél a jelenségnél is rögtön idegenkezűségre kezdtek gyanakodni az emberek. Majd 1991-ben két régi ivócimbora - a southamptoni Doug Bower és Dave Chorley -, bejelentette, hogy a gabonaköröket ők kezdték el gyártani. Megszokott kocsmájukban, sörözés közben eszelték ki a tréfát. Jókat szórakoztak az ufóbeszámolókon. A gabonát eleinte egy súlyos vasrúddal döntögették le, amelyet Bower arra használt, hogy képkeretező műhelyének hátsó kapuját elreteszelje. Később áttértek deszkákra és kötelekre. Csak azért leplezték le magukat, mivel már túl öregek lettek az ilyen hobbihoz, meg mások is eltanulták már mesterségüket. A vicc az egészben az, hogy a nagy lelepleződés után is készülnek gabonakörök, - már kevésbé olyan művésziek - , de még mindig vannak olyanok, akik ennek ellenére, csodára gyanakszanak.

A fenti példához hasonló történetekkel azóta is gyakran találkozunk. Szinte alig tellik el hét, hogy az bulvárlapokban ne olvashatnánk „UFO észlelésekről”, „elrablásokról”, könnyező szobrokról, kisértetek megjelenéséről és más hasonló érdekes, különleges eseményekről. Ezek egy részéről később kiderül, hogy csalás, másik része pedig bizonyíthatatlan marad, de van olyan eset is, amely valódi csodának tűnik. A tény azonban mindenképp az, hogy a XXI. század embere sokszor naivan is, hisz a csodákban, sőt keresi a csodákat.

A tudományos magyarázatok már nem elégítik ki őket, többre, vagy inkább másra vágynak. Umberto Eco olasz esztétika és filozófia professzor „Új középkornak” nevezi kultúránkat.

Carl Sagan pedig így vélekedik: „A huszadik század együtt létezik a tizenharmadikkal, éspedig nemcsak falun, hanem a városi felhőkarcolókban is. Százmilliók használják a villanyt, miközben előjelekben és ördögűzésben hisznek... A filmcsillagok buzgón látogatják a javasasszonyokat. A pilóták, akik az emberi szellem csúcsteljesítményét jelentő masinákon röpködnek, amulettet hordanak a mellükön. A sötétség, tudatlanság, barbárság forrásai kimeríthetetlenek!”

Megtérésem előtt én is kerestem a csodát, el nem mulasztottam volna a „Nulladik tipusu találkozások” című tévéműsort, amelyben minden héten bemutattak valami rendkívüli, paranormális eseményt. Mellette faltam a könyveket, amelyek Fülöp-szigeteki csodás gyógyulásokról, a Bermuda háromszög titkáról, Atlantisz elsüllyedt szigetéről, kanálhajlítgató, lebegő jógikról, gurukról szóltak. Beavatottnak éreztem magam, mikor arról olvastam, hogyan próbálják a politikusok, vagy az FBI titkolni azt, hogy idegen lények holttesteire bukkantak Arizónában.

A titkos tudást néhány száz forintért meg lehetett vásárolni, s világszerte több millió példányban adták el a könyveket. Az agykontrollosok azt ígérték, hogy a csoda bennem van, ha képes leszek irányítani az agyamat, akkor egy idő után gyógyíthatok is. A spiritiszták lebegő tárgyakról, túlvilági kapcsolatokról beszéltek. Mi lehet az oka annak, hogy a mai ember ennyire keresi a csodát? C.G. Jung pszichológus mondta az emberről, hogy gyógyíthatatlanul vallásos lény. A modern kor ki akarta írtani a hitet az életünkből, ugyanakkor el akarta hitetni velünk, hogy értelmes állatok vagyunk, jelentéktelen lények egy hatalmas univerzumban. De ezzel a gondolattal képtelen vagyunk együttélni. Szívünk mélyén mindannyian sejtjük, hogy létezésünk sokkal titokzatosabb, az anyagi valóságon túl létezik egy szellemi valóság. C

sodának nevezzük azt, amikor a szellemi valóság betör az anyagi valóságba. Korunk embere olyan, mint Tamás, aki látni szeretne. Nem elégszik meg az ígéretekkel, a hittel, tapasztalni szeretne, Pál szavaival élve viszket a füle a mesékre, a mondákra (2Tim 4,3-4). Csodákat azonban nemcsak Isten képes tenni, hanem ellenségünk a Sátán is. Mikor Mózes által Egyiptomban Jahve bemutatta hatalmát a fáraó előtt, a mágusok is egy ideig képesek voltak arra, hogy praktikáikkal utánozzák Őt.

A Jelenések Könyve beszél arról, hogy a végidők harcában a Fenevad beveti minden erejét, hogy megtévessze az egész földkerekséget: „Nagy jeleket tesz, még tüzet is parancsol le az égből a földre az emberek szeme láttára…” (Jel 13,13)

A csoda tehát önmagában nem igazol semmit. Egy másik jelenség, amit a népi bölcsesség is ismer az, hogy minden csoda három napig tart. Vagyis a csoda csak addig érdekes, amíg újdonság, ameddig szenzáció, de kevés ember lesz következetes UFO-hívő csak azért mert valahol láttak azonosítatlan repülő tárgyakat. Egy ilyen csodára váró korban Isten akar-e és tesz-e csodát? Sok teológus száműzte a keresztény gyakorlatból a csodát, de meggyőződésem, hogy Jézus Krisztus tegnap és ma és mindörökre ugyanaz (Zsid 13,8). Az első keresztények bátor igehirdetésért és gyógyításokért, jelekért, csodákért könyörögtek, hogy az emberek higgyenek a Fiúban (Csel 2,29-30).

A mai világ nagyon hasonlít az első század római birodalmához. Akkor is ma is az emberek hedonista módon élnek, sokféle szellemiségben, vallásban hisznek. Isten erejére van szükség, hogy az emberek megálljanak és elgondolkozzanak az igazságról, életük céljáról.

Megjelent: 1403 alkalommal

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak