(0 szavazat)

Én nem Te vagyok, Te nem Én vagy – nem újdonság ez a felismerés, de ha belegondolunk ennek értelmébe, akkor eljutunk az emberi létezés egyik legnagyobb korlátjába és kihívásába, amit egy XX. századi filozófus így fogalmazott meg: „a másikat lenni én nem tudom.”

Kapcsolatba kerülhetek veled, megoszthatom veled érzéseimet, gondolataimat, de akkor is csak Én maradok az Én és Te maradsz a Te, ez a totális elidegenedés. Érzéseim, szenvedéseim, örömeim, álmaim, betegségeim, átéléseim az enyémek. Te együttérezhetsz velem, de sohasem lesznek mindezek a tieidek, s a tieid sem lesznek sohasem az enyémek. Így indulunk mindannyian a másik felé. 

Megismerhetjük egymást, de csak a szeretet révén omolhatnak le a határok közöttünk. A szeretet által leszel Te az Én része, és Én a Te részed, ezáltal válunk Mi-vé. Ez az igazi közösség, az újszövetség szavával élve, koinonia. Az önző ember, aki folyamatosan önmaga megvalósítására törekszik, saját gondolatai körül forgolódik, csak önmaga marad, saját magányának börtönében veszik el. A teljes elszigeteltség: maga a pokol. Aki képtelen a szeretetre, az alkalmatlan az Életre. Minden értéke semmi, ahogy azt Pál a szeretethimnuszban csodálatos módon kifejti.

A megváltás legnagyobb eredménye épp az, hogy eltűnik a fal Én és Isten között, Én és Isten többi gyermekei között. Mindannyian egy test részévé váltunk: „Itt már nincs többé görög és zsidó, körülmetéltség és körülmetéletlenség, barbár és szkíta, szolga és szabad, hanem minden és mindenekben Krisztus” (Kol 3,11). A világban minden a szétaprózódás felé halad, kapcsolatok szakadnak szét, emberi egység-törekvések buknak meg, egyedül Krisztusban valósulhat meg és kell is, hogy megvalósuljon a szeretet-közöség.

A mennyben sem lesz Én és Te, csupán „Isten lesz minden mindenekben” (1Kor 15,28). Ez talán az egyik legnagyobb titok, amiről a Szentírás bizonyságot tesz számunkra.

Megjelent: 1122 alkalommal

Keresés az oldalon

Blog

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak