(0 szavazat)

2012, az olimpia éve. Július 27. és  augusztus  12-e között az egész világ figyelme Londonra irányul, ahol a világ legjobb sportolói mérik össze erejüket nagyjából háromszáz versenyszámban. Ha Pál apostol ma élne, bizonyára együtt szurkolna a világ sportszeretőivel, hiszen amint leveleiből kiderül ismerte és szerette a versenyeket. Gyakran használta a futás, vagy az ökölvívás képeit egy-egy lelki igazság szemléltetésére.

Szabályszerű küzdelem (2Tim 2,5)

Amint a sportban, úgy a hívő életben is vannak szabályok. Ha győzni szeretnénk az élet versenypályáján, akkor meg kell ismernünk és be is kell tartanunk ezeket a rendelkezéseket. Egy fontos szabály például, hogy csak azok indulhatnak a menny felé vezető úton, akik megtéréssel kvalifikálták magukat a nagy versenyre. A cél felé vezető úton pedig feltétel a megszentelődés, a szolgálatkészség. Mindig vannak olyanok, akiknek nem tetszenek ezek a feltételek, próbálnak könnyebb utat találni az eredmény eléréséhez, de az nem kifizetődő. Vannak sportolók, akik doppingolnak, mások csalással próbálnak előnyt szerezni maguknak. Előbb-utóbb ezek a turpisságok kiderülnek, s nagy a szégyen, ha valakit kizárnak a versenyből. Csak egy érdekes példa a szabályok figylemen kívül hagyásáról: 1904-ben, a St Louis-i olimpián egy Fred Lorz nevű futótól vették el az aranyérmet. Lorz kilenc mérföld megtétele után teljesen kimerült, beugrott edzője autójába, hogy a következő tizenegy mérföldet azzal tegye meg, akkor viszont lerobbant a kocsi. Lorz ekkor úgy gondolta, hogy viccből befut a stadionba, és átszakítja a célszalagot, a mutatványt a nézők hatalmas tapssal fogadták, nemúgy a versenybírók.

Alapos felkészülés

Már Pál apostol korában is, ha a sportolók koszorút szerettek volna nyerni a Korithus közelében rendezett iszthmoszi játékokon, akkor sok edzéssel, megfelelő táplálkozással készültek a versenyre. Önmegtartoztató életet éltek, megsanyargatták testüket (1Kor 9,25-27). Egy mai sportoló sem hamburgerrel, chipssel és kólával készül a versenyekre. A hívő életben is fontos a folyamatos „edzés”, a bibliatanulmányozás, az imádság, a közösség gyakorlása. Nem mindegy az sem, hogy mivel tápláljuk lelkünket, milyen könyveket olvasunk, milyen filmeket nézünk, mivel töltjük időnk nagy részét, mert ezek befolyásolják lelki kondíciónkat. Figyelnünk kell edzőnk utasításaira, Jézus Krisztusra (Zsid 12,2), aki a legnagyobb példaképünk is egyben. Ő már végigfutotta, küzdötte ezt a pályát és csodálatos győzelemet aratott. Ő tartja a világcsúcsot, amit nem lehet megdönteni. Erőt nyerhetünk, ha más kiváló hitelődre tekintünk, ha az ő életpéldáikat szemünk előtt tartjuk, hiszen ők ugyancsak szép győzelmet arattak (Zsid  11), de a legjobb tréner, az Úr Jézus. Ő sohasem adta, fel, sohasem hátrált meg, mindvégig kitartott, mindig a a célra tekintett. 

Akadályok lerakása

Furcsa lenne, ha a londoni 100 méteres síkfutás döntőjében az egyik futó törött lábbal próbálna elindulni. Esélye sem lenne a győzelemre, ugyanígy annak a sportolónak sem, aki egy húsz kilós batyúval a hátán állna rajthoz. A kondíció, a felkészülés melett lényeges a felszerelés: a rugalmas, könnyű öltözet, a professzionális cipő. A hit versenypályáján sem lehet előrehaladni bűnökkel vagy terhekkel (Zsid 12,1). Sokan próbálkoznak vele, de előbb utóbb elbuknak, megállnak, meghátrálnak. Győzelmeket nem tudnak elérni. Persze van lehetőség az elesés után újra felállni, a bűnöket le lehet tenni, a terhektől meg lehet szabadulni, a lelki sérülésekből meg lehet gyógyulni. Hosszú távon csak az egészséges és tiszta életű hívők lehetnek hatékonyak. 

Tempó

Egy versenyző minden erejét bedobva küzd a versenyen. Bizonyára kifütyülnék azt a sportolót, amelyik nem hozza ki magából a maximumot, amelyik csak sétálgatna a pályán. Pedig sok hívő ember gondolja a hívő életet egy kényelmes sétának. Éldegélünk, nem viszünk semmit sem túlzásba, nem erőltetjük meg magunkat, nehogy kifáradjunk, de a fáradtság első jelére leállunk, és jól megérdemelt pihenésünket töltjük. A valódi keresztény élettől távol esik ez a felfogás. Pál apostol azt mondja, „nekifeszülve fut a cél felé” (Fil 3,14), a Zsidókhoz írt levélben pedig ezt olvassuk: „Azt kívánjuk, hogy közületek mindenki ugyanazt az igyekezetet tanusítsa mindvégig…” (Zsid 6,11).

A hívő élet csapatverseny

Az egyéni versenyszámoktól eltérően a hívő életben nem egymás ellen harcolunk (Ef 6,12). Mi egymás mellett, egymásért is küzdünk. Mint a fociban, vagy a vizipólóban, fontos az egyéni adottság, de még fontosabb a csapatjáték.  Meg kell tanulnunk a gyülekezettel együtt mozdulni, mint „egy test”.  Az 1976-os paraolimpián, Torontóban a 100 méteres női síkfutás döntőjében az egyik versenyző elbotlott, a többiek erre megálltak, odszaladtak hozzá, felemelték, majd kéz az kézben futottak közösen a célba. Ez a szép történet jó példája a gyülekezet működésének.

Győzelmi koszorú

Még a néző számára is megható érzés, mikor egy csapat, akinek szurkolunk győztesen ér célba, vagy megnyer egy mérkőzést, és a dobogó legfelső fokára állhat. Felhangzik a himnusz, a nyakba akasztják az érmet, s az egész világ őket ünnepli. Mulandó dicsőség ez, de mégis csodálatos lehet annak, aki ezt átélheti. Ennél csak nagyobb boldogság lehet egy életen át tartó győztes hívő élet és szolgálat után célba érni. Ott hervadhatatlan koszorú várja a győzteseket (1Kor 9,25), és végre megpihenhetnek fáradozásaiktól (Jel 14,13). Pál apostol elvégezve futását, a cél előtt írta: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, hitemet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája, amelyet megad nekem az Úr, az igaz bíró ama napon; de nemcsak énnekem, hanem mindazoknak is, akik várva várják az ő megjelenését.”  (2Tim 4,7-8)

Megjelent: 2128 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 15 június 2018 07:56

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. október 22.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak