(0 szavazat)

A Lélek ajándéka remény az embereknek

Ezzel a cikkel emlékezem Bindes Ferenc, római katolikus atyára, lelki testvéremre, aki a közelmúltban érkezett meg a mennyei hazába. Még 1999-ben készítettem vele ezt az interjút.

"Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hírtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek."

Ezekkel a szavakkal számol be a Szentírás az első pünkösdről, a Szentlélek eljöveteléről. Ez volt az egyetemes keresztény egyház születése is Krisztus feltámadása után negyven nappal. Bindes Ferenc, római katolikus plébánossal arról beszélgettünk, hogyan tapasztalható meg a mai korban a Szentlélek működése.

Ki a Szentlélek?

Az apostoli hitvallás, amelyet a legtöbb keresztény egyház elfogad, hiszi és vallja, hogy egy Isten van, amely három személyben mutatkozik meg. A három személy közül a harmadik a Szentlélek. Teológiailag röviden azt lehetne mondani, hogy az Atya és a Fiú szeretete válik személlyé a Szentlélekben, akit az Atya és Jézus küld azért, hogy amit Jézus testi valójában elkezdett a földön, azt Ő folytassa az idők végezetéig.

Milyen feladattal jött el a világba?

Krisztus feltámadása után még a tanítványok sem látták tisztán, hogy mi a teendő. Nem tudták elképzelni, hogy Jézus nélkül mit fognak ők csinálni, lesz-e folytatása az eseményeknek. Mikor pünkösdkor eljött a Szentlélek, a tanítványok a szívükben egy hatalmas változást kezdtek érezni, megvilágosodtak előttük Jézus tanításai, a húsvéti titok, a megváltás üzenete és saját küldetésük. Ez volt pünkösd jelentőségének az értelmi része, de ugyanilyen fontos volt az is, hogy ekkor érezték meg igazán a megváltás örömét.

Ez kétezer éve történt, de a Szentlélek munkája ma is megtapasztalható.

Természetesen. Véleményem szerint most a Lélek évezrede következik. A mi korunk már nem fogja eltűrni azokat a keresztényeket, akik megszokásból, hagyományból, mereven akarnak jámborkodni, vallásoskodni. Egy gondolkodó korban, egy igazi, őszinte élményeket kereső korban egy lemerevedett, száraz kereszténységnek nincs sok esélye a lelkekért folyó harcban. De ettől nem kell tartanunk, hiszen a Lélek a mai korban új mozgalmakat indított el. A protestáns közösségekből indult ki, de ma már a katolikus egyházban is egyre nagyobb tért kap a karizmatikusság, ahol sokkal személyesebben, bensőségesebben, lendületesebben élik meg az keresztények a hitüket, mint régen.

Hogyan lehet találkozni a Szentlélekkel? Miben látszik az, hogy valakiben ott él és munkálkodik a Szentlélek?

Ha valaki megkapta a Szentlelket, azt lehet rajta felfedezni, hogy betölti egy csodálatos belső békesség, biztonságérzet, egy csendes, derűs öröm, amely átragyog minden gondon, bajon. Képessé válik a szeretetre, meg tud bocsátani, felülkerekedik az ilyen ember az önző természetén. Ragaszkodik, hűségessé válik Jézushoz, s nagyon nagy bűnnek kell lennie valakinek az életében, hogy ezek után hátat fordítson Istennek.

Vannak különleges ajándékok is, mint a prófétálás, amit a közösség építésére ad nekünk a Szentlélek. Akik megkapták a Szentlelket azok nem tétlenek, keresik a helyüket, szolgálatukat az egyházban, a közösségben, bizonyságot tesznek a környezetükben Jézus Krisztusról.

Milyen üzenete lehet a Szentléleknek a ma embere számára?

Nálunk Magyarországon nagyon sok ember él félelemben, kiábrándultságban, közönyben. Megbomlottak az emberek közti kapcsolatok; a bizalom, megbocsátás kihalt az emberi szívekből. A Lélek pont ezekre a problémákra akar választ adni: reményt, szeretetet, biztonságot, lelkesedést és életcélt. A Lélek ajándéka remény az embereknek. Nekünk csak késznek kell lennünk a befogadására.

Hogyan látja, lesz ébredés még Magyarországon, lesz egy új pünkösd, mikor ismét kiárad a Lélek az emberekre?

Véleményem szerint már van is ébredés, legalábbis elindult sok helyütt a világban. Rengeteg hívő imádkozik a világ újraevangeliztációjáért, s hiszem a mai fiatalok – szellemi értelemben – egy csodálatos idő elé néznek. Nemcsak sötét felhők vannak körülöttünk, hanem friss szelek is fújnak, hála Istennek.

Forrás: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=639

Megjelent: 1649 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 09 szeptember 2019 07:21

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. október 22.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak