(0 szavazat)

Laca barátommal elmentünk megnézni a Budapesten nyílt Area51 című interaktív kiállítást. Picit drágállottam a belépőt egy nem több mint félórás programért, de utólag azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam. Nagyon szuggesztíven rendezték be volt gyárépületből átalakított hangárt. A kiállítás vezetői titkos ügynökökként, kutatókként mozogtak és mozgatták a résztvevőket. Szinte már el is hiszi az ember, hogy ami vele történik az a valóság.

A kiállítás címével ellentétben (Area51) nem az Amerikában állítólag 1947-ben lezuhant idegen űrhajó történetét dolgozták fel, hanem a Szibériában, 1908-ban történő titokzatos katasztrófát. Négy helyszínen vezetik végig a Man in Black film hőseire emlékeztető rendezők a látogatókat. A nyitó teremben levetítenek egy dokumentumfilmet a szibériai katasztrófáról, majd egy „fertőtlenítés” után belépünk a hangárba, ahol középen ott áll egy „idegen jármű”. Egészen jól megépítették ezt a szerkezetet. Ezután egy lépcsőn felmegyünk a „járműbe”. Az „űrhajó” belseje tetszett nekem a legjobban. Még furcsa illatokat is lehet benne érezni. Különböző lények és óriás tojások makettjeit helyzeték el a félhomályban. Titokzatos fekete anyagról beszél az „ügynök”, amit felhasználtak a teflon kifejlesztésénél. 

Az idegenvezetés utolsó állomása az orvosi szoba, ahol egy életben maradt idegen lényen kísérleteznek. Olyan, mint a filmekben, de azért az ufonaután látszik, hogy egy jelmezbe öltözött ember. Mindenesetre érdekes élmény megtekinteni a Csillagrendszerváltás című kiállítást. 

Újból elgondolkodtam azon, miért olyan népszerűek ma az ufós történetek. Rengeteg könyv, dokumentumfilm foglalkozik a témával, és kezd összeállni egy modern vallás, mely szerint az idegen lények igazából a mi őseink, akik évezredekkel ezelőtt telepítették erre a bolygóra fajunkat. Régebben gyakran látogattak el hozzánk és segítették fejlődésünket. Szerintük tetten érhető a kapcsolat az ókori épületekben, a mítoszokban, a vallásokban. Új tudomány, vagy áltudományág is alakult, a paleoasztronautika, melynek képviselői mindenütt bizonyítékokat látnak arra, hogy egykor létezett kapcsolat a földön az emberek és az idegen lények között. 

Egyes ufóhívők szerint a Bibliában található kijelentések is földönkívüli eredetűek. Az angyalokként leírt lények nem mások, mint idegen bolygóról érkezett látogatók. Jézus szeplőtelen fogantatását egy idegen technológia általi megtermékenyítésként értelmezik. Szerintük azért tudott Jézus csodákat tenni, mert ő egy „hibrid” volt. Ilyen és még hasonló elképzelésekkel állnak elő az új vallás hívei. 

Azt is állítják, hogy ezek a lények egyszer vissza fognak térni, és ennek az időpontja nagyon közel van. Az ufóhitnek is vannak vezetői, zarándokhelyei, kultikus könyvei. Közkedvelt témái a gabonakörök, a harmadik típusú találkozások, a Roswell eset, a Stonhenge, a Nasca vonalak és lehetne sorolni, miben látják bizonyítékát a hívők idegen lények létezésének.

Úgy látom könnyebb a mai posztmodern embernek hinni az ufókban, az idegen lények általi teremtésben, mint Isten létezésében. Miért? Szerintem azért, mert ez a hit egyszerre misztikus és racionális. Sok titok van benne, ugyanakkor tudományos kifejezésekkel magyaráz. Nem tűnik vallásnak, inkább tudománynak. A hívei szerint ezzel az elmélettel minden nagy kérdésre választ kaphatunk. Pedig nem így van. Ha nem Isten teremtette az életet a földön, hanem az idegenek, akkor ki teremtette őket? Milyen választ ad az ufológia a halál utáni élet kérdésében? Semmilyet!

Keresztény emberként felvetődik a kérdés. Ha valóban létezik más bolygón is élet a földön kívül, akkor az ott élő értelmes lények ugyanúgy bűnösek, ugyanúgy megtérésre van szükségük? Helyettünk is meghalt Jézus a kereszten, vagy hozzájuk külön ellátogatott? Sok kérdés, mely összeegyeztethetetlennek tűnik a Biblia igazságaival. Jelenleg úgy gondolom, ha valaha bebizonyosodna az, hogy léteznek értelmes lények az univerzumban, az gyökeiben kérdőjelezné meg a kereszténység, de az egyéb vallások hitét. 

Hogy mégis miért veszélyes az ufó hit? Mert elfordítja az ember szívét Jézustól. Megkötözi az ember szívét, gondolatait. Kétséget és hitetlenséget eredményez. 

Talán az elragadtatás magyarázataként könnyű lesz elhitetni az emberekkel azt, hogy nem Jézus ragadta el az övéit a világból, hanem az idegenek vitték el őket. 

Nem tudom, hogy lehet-e hívő ember ufó hívő is egyszerre. Mindenesetre számomra összeegyeztethetetlennek tűnik ez a kettő.

Megjelent: 1798 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 03 április 2017 18:49

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. augusztus 03.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak