Baptista Áhítat

 1. Olvasmány:
  Péld 20,6–15

  Ha a gyermeket megfigyeled, meg tudod mondani mi van a szívében, ami rossz és ami jó.

  „Sok ember hirdeti, hogy hűséges, de ki találhat megbízható embert? 7Feddhetetlenül él az igaz, még a fiai is boldogok lesznek. 8Ha a király az ítélőszékben ül, tekintete észrevesz minden rosszat. 9Ki mondhatja: Tisztán tartottam szívemet, tiszta vagyok, nincs vétkem? 10A kétféle súlyt és a kétféle vékát egyaránt utálja az Úr. 11[Már egy gyermek tetteiből is fel lehet ismerni, hogy tiszta és helyes-e, amit tesz!] 12A halló fület és a látó szemet egyaránt az Úr alkotta. 13Ne szeresd az alvást, mert elszegényedsz; tartsd nyitva a szemed, és jóllakhatsz kenyérrel. 14Rossz! Rossz! – mondja a vevő, de amint elmegy, már dicsekszik. 15Lehet bőven arany és igazgyöngy, de legdrágább kincs az okosan beszélő száj.”

  Magasztaljuk az Urat atyai szeretetéért! (Zsolt 103,8–13)

  Magyarázat

  „Tetteid hangosabban beszélnek a szavaidnál” – szokták idézni az emberi viselkedés visszásságaival kapcsolatban. Vajon milyen életkortól állapítható meg ez a közhelyszerű igazság? A szótlan csecsemők vajon már ide tartoznak? Nem gondolom, hogy életre szóló következtetéseket szabadna levonni egy-egy kisgyerek viselkedése, mohósága vagy mosolygása alapján...
  A héten olyan gyermekek sorsával foglalkozhatunk, akiknek megnyilvánulásaiból valamilyen jó, azaz isteni dolgot megtanulhatunk. És ebben a mai néhány igében is azt tárja elénk Salamon, hogy a tiszta és igaz, helyes dolgok egyértelműen felismerhetők – még egy gyermek tetteiből is.
  A legtöbb gyermekre használjuk a jelzőt: eleven. Tehát életrevaló, életvidám, olyan igazán „életszagú”. Valószínűleg az ősei életét éli tovább (7. v.), de önmagát is tisztáznia kellett ez örökölt életmódra (9. v.). És ha nem csupán a szavai alapján akarjuk megismerni a jellemét (6a v.), akkor cselekedeteiből egyértelműen megmutatkozik, hogy valóban tiszta indítékokból, az igazságra alapozva, és helyes döntésekkel éli-e meg az életet. Az Isten szerinti, nagybetűs életet!
  Ugye, ismersz ilyen gyermeket? Mennyei Atyád gyermekeként te magad is ilyen legyél!

Keresés az oldalon

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak