Baptista Áhítat

 1. Olvasmány:
  Róm 14,5–12

  Sem te, sem a másik nem értékesebb, nem értéktelenebb a másiknál. – Mindannyian kimondhatatlanul értékesek vagytok.

  „Van, aki az egyik napot különbnek tartja a másik napnál, a másik pedig egyformának tart minden napot: mindegyik legyen bizonyos a maga meggyőződésében. 6Aki az egyik napot megkülönbözteti, az Úrért különbözteti meg. Aki eszik, az is az Úrért eszik, hiszen hálát ad Istennek. Aki pedig nem eszik, az Úrért nem eszik, és szintén hálát ad Istennek. 7Mert közülünk senki sem él önmagának, és senki sem hal önmagának; 8mert ha élünk, az Úrnak élünk, ha meghalunk, az Úrnak halunk meg. Tehát akár éljünk, akár haljunk, az Úréi vagyunk. 9Mert Krisztus azért halt meg, és azért kelt életre, hogy mind a holtakon, mind az élőkön uralkodjék. 10[Akkor te miért ítéled el testvéredet? Vagy te is, miért veted meg testvéredet? Hiszen mindnyájan oda fogunk állni Isten ítélőszéke elé.] 11Mert meg van írva: »Élek én, így szól az Úr, bizony előttem fog meghajolni minden térd, és minden nyelv megvallja majd, hogy én vagyok az Isten.« 12Így tehát mindegyikünk önmagáról fog számot adni Istennek.”

  Magyarázat

  Az új hívőket és a régi hívőket összeköti Krisztus kereszten szerzett váltsága. Van azonban néhány dolog, ami feszültségeket generál. Ilyenek azok a szabályok, szokások, elvárások, amelyeket különbözően ítélünk meg. Hogy kell öltözni, szabad-e ezt vagy azt elfogyasztani, hogy kell ünnepelni stb.
  Minden gyülekezetben kialakulnak íratlan szabályok, amelyeket a régiek szolgai módon követnek, nekik szinte természetes, de az újabban érkezőknek érthetetlenek. Ezek a szabályok nem biztos, hogy bibliai elvárások, csak kialakultak a jó rend miatt. Az ördög olyan hamar össze tud ugrasztani ezek miatt embereket. Gyülekezetekből megkeseredve mennek el emberek, mások maradnak, de lázadnak, és ezzel a belső feszültség állandósul. Tegyük fel a kérdést komolyan: Te miért ítéled el vagy veted meg a testvéredet, akiért Krisztus meghalt? Nem lenne jobb mindenkinek a maga életszentségével foglalkoznia és jó példát mutatnia?
  Nem mi vagyunk az ítélőbíró, sőt nekünk is meg kell állnunk Isten ítélőszéke előtt. Imádkozzunk ma azokért, akikkel nem értünk egyet, adjunk nekik szabadságot, és mondjunk áldást az életükre!

Keresés az oldalon

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak