(0 szavazat)

Április 3-án, a Nyugati Pályaudvar melletti Alexandria Pódiumon mutatták be Ferenczy Andrea legújabb könyvét, A tiszteletest. A könyv egy hosszú interjú, mely Szenczy Sándorral, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjével készült. Az est házigazdája dr. Herjeczky Kornél, a könyvet is megjelentető Harmat Kiadó igazgatója volt. 

Sándor egy komoly szívműtét után, húsz kilót lefogyva jelent meg a találkozóra, beszélgetőtársa a TV2-ből ismert Demcsák Zsuzsa volt. 

A közönség nagy figyelemmel hallgatta a beszélgetést. Sándor beszélt gyermekkoráról, mélypontjairól, mikor szinte a poklot is megjárta. Szülei elváltak, ő az utcán nőtt fel. Hamar kapcsolatba került az aleternatív zenékkel és a drogokkal, majd a katonaság ideje alatt egy ismeretlennel folytatott telefonbeszélgetés fordított életén. Egy büntetés során csakhogy az idejét valamivel eltöltse telefonálgatott a hivatali telefonon. „Egyik nap egy határőr hívott fel az ország másik végéből, és a titkos katonai telefonvonalon Jézusról kezdett beszélni. Mesélt és énekelt… Egy idő után azonban már necsak mesének tűnt, hanem egyre jobban érdekelt, amit mondott.” – olvashatjuk a könyvben ennek a fontos eseménynek a leírását. A leszerelés után egy Bibliával a kezében Szentendrén a Duna-parton letérdelve imádkozott és adta át életét Krisztusnak. Egy református lelkész család fogadta be négy évre Velencén. Ott erősödhetett meg hite, ott kapott elhívást a szolgálatra. Először a református, majd a baptista teológián végezte tanulmányait. 

Furcsának és érdekesnek hatott az a beszámló is, amelyben feleségével, Katival való megismerkedését mondta el. Szinte az első találkozásukkor Sándor kijelentette Katinak, hogy ő lesz a felesége. Természetesen a fiatal lány rögtön kikosarazta. Ezek után egy Sándor egy hosszú útra indul Jeruzsálemen és Egyiptomon át, hogy keresse az Úr akaratát. Még az út során kapott egy telefont, hogy Kati meggondolta magát. Az eddigi 21 éves házasságuk során öt gyermeket neveltek, egy a sajátjuk, és négyet örökbe fogadtak.

Demcsák Zsuzsa rákérdezett Szenczy Sándor szolgálatának legmélyebb pontjára, Grozníjra. Talán ez a történet volt az est fénypontja. A „tiszteletes” elmondta, hogy segélyszállítmányt vittek a Csecsen fővárosba, mikor a csapat egy tűzharcba keveredett. Megölték egyik fiatal kollégájukat, amely nagyon megviselte őket. Kérdések és kétségek között érkeztek a kis helyi baptista gyülekezetbe, ahol a pusztítás újabb nyomaival találkoztak. A hajdan több száz főt számláló közösségből 13 idős asszony maradt, akik eső vizet ittak, kóbor kutyák húsát ették. Családjaikat elhurcolták, a gyülekezet vezetőit kivégézeték, három éve nem járt náluk lelkész. Ebben a nagyon sötét szituációban mégis felragyogott a fény. Az egyik idős asszony, Olga mama ment oda Sándorhoz, és arra kérte, hogy prédikáljon nekik. Ezek az emberek azok után, amit átéltek, és abban a reménytelen helyzetben, amiben voltak mégis Isten Igéje után szomjaztak.

„Ennek az idős asszonynak köszönhetem, hogy megőríztem a hitem.”

– vallja a baptista lelkipásztor könyvében.

Az est meglepetése volt Weisz Fanni bemutatkozása, aki az utóbbi napokban a Szeretetszolgálattal közösen Haitin járt. Az útjukról műsor is készült a TV2 Napló című műsorában. Fanni 19 éves modell, hallássérült szépségkirálynő, Pécs és immár a Baptista Szeretetszolgálat arca. Jelnyelven elmondta, mennyire fontos számára, hogy ő is segíthet nehéz helyzetben levőkön, hiszen maga is fogyatékkal él. Haitin jelképesen örökbe is fogadott egy árvát, akit nagyon megszeretett.

A meghitt légkörű este dedikálással és személyes beszélgetésekkel zárult. Örültem, hogy résztvehettem a találkozón, s hogy magammal vihettem gyülekezetem férfikörét. Számukra is tanulságos volt ez a program. 

Megjelent: 1346 alkalommal

Keresés az oldalon

Blog

  • Öröm a mennyben és a földön
    Öröm a mennyben és a földön 2020. január 26-án délelőtt csordultig megtelt a Gyulai Baptista Gyülekezet imaháza, még az előtérben is ültek emberek, akik kivetítőn keresztül…
  • Gyula Tv áhítatok 2020. január
    Gyula Tv áhítatok 2020. január 2020. január 19 és 25 között én tartom a napi áhítatokat a Gyula TV-n. A héten a Tékozló fiú (Lk…
  • Gyula Tv Áhítatok
    Gyula Tv Áhítatok Szeptember 29 és október 5 között engem kértek fel, hogy tartsam meg a reggeli áhítatokat a Gyula TV-n. Az elmélkedések…

MBE hírei

2020. augusztus 03.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak