(0 szavazat)
Egyik megjelent könyv Jézus életéről Egyik megjelent könyv Jézus életéről

Hétköznapi bosszúságaim: Könyvek Jézusról

A mai napon benéztem egy könyvesboltba, hogy megnézzem milyen új könyveket adtak ki, miket olvasnak az emberek. Meg is találtam az üzletben a „vallás” címszót, s az alatta sorakozó irodalmat. Az már nem lepett meg, hogy egy polcon árusítják a kereszténység, a buddhizmus, az iszlám tartalmú írásokat, hiszen egy világi rendszerező szerint mindegyik Istenről, a természetfelettiről szól.

Pedig meggyőződésünk, hogy a Biblia szellemi értelemben nagyon távol áll a Dalai Láma tanításaitól, ilyen alapon akár a növénytermesztős albumok közé is rakhatták volna azt.

A következő, ami nagyon felbosszantott, hogy rengeteg kiadványt találtam Jézus életével kapcsolatban. No, nem az általunk megismert Megváltóról beszélnek annyit a szerzők, hanem egy titkos Jézusról. A DaVinci-kód óta divat összeesküvés elméleteket gyártani. Névtelen szerzők, ismeretlen iratokra hivatkozva, vagy éppen a gnosztikus írások mögé bújva írnak az általuk történetinek nevezett Jézusról, akit az egyház eltitkolt előlünk. Az már fel sem tűnik az olvasóknak, hogy miért tartanánk hitelesebbnek a második században és azután keletkezett pszeudoepigráf (álnével írt) evangéliumokat, melyeket egy szinkretista csoport talált ki, mint azokat a dokumentumokat, melyeket Jézus kortársai jegyeztek le. Persze értem, ha Jézus nem az, akinek az egyház tartja, a testet öltött Ige, Isten Fia, a Messiás, akkor nem is kell komolyan venni tanításait, nem kell megtérni, nem kell elhagyni a bűnöket… 

Bizonyára ezeknek a szerzőknek, akik bombasztikus címekkel és ajánlókkal jelentetnek meg egymásnak is ellentmondó könyveket, jó üzletnek tűnik ez a becsapás. Etikailag, viszont komolyan kifogásolható tevékenységük. A szerintük „tényeken alapuló” fikciók sokakat megtévesztenek, különösen a felkészületlen, a teológiához és a történelemhez nem értő olvasókat. Ha mindezt a sci-fi kategórába adnák el, - valószínű akkor kevesebben vásárolnák – az is kifogásolható lenne, hiszen egy olyan személyről írnak, aki sokak számára jelent reménységet, üdvösséget, hitet. 

Felteszem azt a kérdést: miért nem írnak ezek az emberek egy „történelmi Mohamemedről”, vagy „történelmi Buddháról”? Miért a Bibliát kritizálják, szedik apró darabokra, s nem a Koránt, vagy a Tao Te Kinget? Valószínű azért, mert az nem lenne kelendő, meg, ha a Koránról írnának, akkor kivívnák az iszlám közösség haragját, azt meg nem merik megkockáztatni. Csak Jézusról lehet hazudozni mindendféle következmény nélkül. Szánalmas…

Nézzünk néhány új kiadványt! Egy bizonyos Prophet, Elizabeth Clare nevű író 2011-ben megjelent könyvének a címe: Jézus elveszett évei - Jézus 17 évig tartó keleti útjának dokumentált bizonyítéka. Az erőteljesen New Age-es befolyásoltságú amerikai írónő szerint Jézus Krisztus, a Halak korszakának avatárja, Indiában és Tibetben töltötte életének úgynevezett "hiányzó" éveit. 296 oldalon keresztül még bizonyítékokat is felsorol ennek a teljes képtelenségnek a bizonyítására. Ha Jézus valóban Indiában töltötte volna élete nagy részét, akkor arról az evangéliumok is beszámolnának. Jézus Krisztus tanításából teljesen hiányzik a keleti gondolkodás egyik alaptanítása a reinkarnáció. A Megváltó több példázata is arról beszél, hogy az embereknek egy életük van, aztán ítélet következik. Jézust nem azért ítélték kereszthalára, mert hinduista, vagy buddhista világnézetet tanított, hanem azért, mert Isten Fiának vallotta magát. 

Egy másik kiadvány Paul Verhoeven rendező munkája, a 2010-ben kiadott Názáreti Jézus - Az ember fia. A szerző többek között az Elemi ösztön és számos más kultikus film rendezője inkább maradt volna a kaptafájánál. Szerinte Jézus, Mária és egy római katona erőszakos frigyéből jött a világra, nagyszerű tanító volt, de csak egy ember, akiből a tanítványok formáltak Istent. Nehéz erről mit mondani. Természetesen a szeplőtelen fogantatás csodáját hit nélkül nem lehet elfogadni. Viszont, ha igaz volna, hogy Mária egy római katonával hált volna, akkor a minden tekintetben feddhetetlen József nem vette volna el feleségül. Jézus nemcsak tanításával, hanem csodáival és legvégső során feltámadásávakl igazolta isteni eredetét. Ha Jézus csupán egy jó ember lett volna, akkor nem feszítették volna keresztre, de nem is támadt volna fel a halálból, és akkor a tanítványok nem hirdették volna életük feláldozása árán is azt, hogy Ő a Messiás, az Isten Fia. Ők tudták volna, mi az igazság.

De hogy lehet még fokozni az ostobaságot mutatja Nemere Istán 2006-os könyve, A babiloni biblia - Jézus tizedik küldetése, melyben a szerző arról tesz bizonyságot, hogy a világon él egy kislány, akit Angelanak hívnak, aki Jézus tizedik reinkarnációja… No comment. A szerő annyival tisztességesebb az előzőknél, hogy ő sci-fiként adja el ezt a zagyvaságot.

Gardner, Laurence ismét elmeséli nekünk a szent grál legendát Jézus és Mária Magdaléna szerelméről, gyermekeikről Támárról, Józsuéról és Józsefről, valamint utódaikról és arról az üldözésről, melyet az egyház folytatott Jézus utódaval. A 2010-es könyv címe, A Grál-enigma - Jézus és Mária Magdolna titkos örökösei. Azt állítja a könyv, hogy a szerző titkos vatikáni dokumentumok alapján írta történetét. A forrást akkor lehet valódinak tartani, ha azt be is tudja mutatni az író. Ha írnék egy könyvet, mondjuk II. Ramszeszről, és azt állítanám, hogy találtam egy dokumentumot arra vonatkozóan, hogy az egyiptomi fáraó járt Amerikában, akkor a tudósok kinevetnének, vagy kérnék, hogy adjam elő az iratot, amire hivatkoztam. Egyébként szélhámosnak tartanának. 

Wolf, Hanna 2003-ban megjelent könyve egy új szempontból értelmezi Jézus tanításait. Könyvének címe: Jézus a pszichoterapeuta. Az ajánlóban ezt olvashatjuk:

„Jézus közvetlenül arra szólítja fel az embereket, hogy legyenek azzá, amik valójában. A legcsekélyebb kétsége sincs a tekintetben, hogy az ember képes erre, ha önmaga is akarja.”

Jézus ezzel szemben megtérésre, bűnbánatra, változásra, követésre hívta az embereket, nem önelfogadásra.

Persze itt nem fejeződik be a sor. Még néhány példa a téma kapcsán: Palmer, Martin: A Jézus-szútrák; Badiny Jós Ferenc: Jézus király a pártus herceg.

Ebben a kavalkádban reménytkeltő, hogy olyan könyveket is kiadnak Jézus életéről, mint a XVI. Benedek által írt, A Názáreti Jézus (2011) című kétkötetes munkája, vagy Philip Yancey: Jézus másként (2009) című műve.

Megjelent: 1872 alkalommal Utoljára frissítve: kedd, 11 április 2017 13:22

Keresés az oldalon

Blog

MBE hírei

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak