(0 szavazat)

Az egyre növekvő idegengyűlöletről

Gyermek koromban nem értettem, hogyan lehetett képes értelmes, munkájában szorgalmas, gyermekeit felelősen nevelő ember igent mondani az antiszemitizmus ideológiájára. Hogyan hunyhattak szemet, vagy értettek egyet keresztény, templombajáró emberek azzal, mikor a zsidók jogait kezdték nyirbálni, majd gettókba kényszerítették őket, végül koncentrációs táborokba küldték őket, többségüket megölni. Nem éltem abban a korban, nem voltam részese annak a propagandának, mely éveken, évtizedeken keresztül mosta át az emberek agyát, szívét, lelkiismeretét. Ma, több évtized távolságából már tisztábban látunk. Egyértelmű bűnként, történelmünk sötét foltjaként tekintünk a XX. század harmincas-negyvenes éveire. 

Hetven év után újra erősödni látszanak azok a tendenciák, ideológiák, melyek az embergyilkos szándékait igyekszenek megvalósítani. Ma nem, vagy nemcsak zsidó gyűlöletről beszélünk. Gyűlölik a romákat, a homoszexuálisakat, a liberálisokat, a konzervatívokat, de legfőképpen az idegeneket. Naponta bombáznak bennünket torzított hírekkel, melyek úgy mutatják be nekünk a hazájukból menekülőket, mint gyarmatosítókat, megszállókat, akik azzal a szándékkal érkeznek közénk, hogy elvegyék életünket, életterünket, jövőnket, vallásunkat, kultúránkat. 

Tudom a kérdés nagyon összetett, és valóban sok a felmerülő probléma az erősödni látszó migrációs folyamatban. Tényleg vannak szélsőséges nézeteket valló, gonosz szándékkal érkező idegenek, akik Európába érkeznek. De statisztikailag egyszerűen nem igaz, hogy ez jellemezné általában a bevándorlókat. 

Nem is az zavar, hogy erről a folyamatról gondolkodunk, véleményt alkotunk, párbeszédet folytatunk. Szükség is van rá. A baj az a reakció, mely az előítéletekre hajlamos, befolyásolható emberek egyre erősödő hangjában hallok. Elfogadhatatlan, keresztényként pedig elutasítom azt, mikor a jogos vagy jogtalan félelmek miatt általánosítások születnek. A közösségi médiában egyre erősödő gyűlöletbeszéd félelemmel tölt el. Azok az emberek, akik haragjukban, félelmükben ciklon gázt követelnek embertársaikra, akik koncentrációs táborokba küldenének mindenkit akik csak Európán kívülről érkeznek hazánkba, azok mire lennének képesek?

Vannak idők, mikor a keresztény embernek hallgatnia kell, nem beleszólni az aktuális politikai vitákba, nem állást foglalni kétes kérdésekben, de van idő, mikor bűn a hallgatás, és meggyőződésem, hogy ez a kor egyre inkább az. Nem dughatjuk fejünket a takaró alá, nem menekülhetünk a teológiai vitáinkba, az események most történnek körülöttünk. Hogyan fog bennünket megítélni a következő generáció? Úgy, mint mi az elődeinket, szégyenkezve? Hogy csak elvétve volt néhány, aki nem veszítette el hitét, erkölcsi tartását, és mert akár az élete árán is szembefordulni a Fenevaddal?

Tudom vannak, akik nem értenek velem egyet, talán olyanok is, akik haragszanak rám határozott véleményem miatt. Én nem a bevándorlást, a terrorizmust támogatom, csak a bevándorlásra adott választ utasítom el. Arany János szavai vannak előttem: "Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, Ember lenni mindég, minden körülményben."

Ha már a kereszténységet, a keresztény kultúránkat féltjük, akkor legyünk keresztények! Figyeljünk Megváltónk, Jézus Krisztus szavaira, aki úgy szerette ezt a világot, hogy kész volt érte meghalni a kereszten. Ő nem előítéleteket gyártott, hanem előítéleteket rombolt. Szeretettel fordult minden ember felé, és szeretete képes volt megváltoztatni szíveket. Hiszek abban, hogy a hitünk legyőzi a világot (1Jn 5,4). Azok akik Istentől születettek és nem azok, akik csak névlegesen keresztények, vagy vallásosak. A mi harcunk pedig nem test és vér ellen folyik (Ef 6), ezért nem is azokkal az eszközökkel harcolunk amikkel a világ, hanem szeretettel, Isten Igéjével, imádsággal, hiteles életettel. Én így szeretnék harcolni a jövőben is.

Ebben a bejegyzésben nem törekedtem a téma teljes kifejtésére, csak egyelen jelenségre szerettem volna felhívni olvasóim figyelmét!

Megjelent: 1946 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 28 szeptember 2018 11:53

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. október 22.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak