(1 szavazat)

Bevallom őszintén, hogy én azt gondoltam, hogy a világ egyik legunalmasabb emberei a statisztikusok. Olyan munkát végeznek, ami számokból, diagramokból áll, aminek sok értelme nincs az életünk szempontjából. Aztán azt is gondoltam, hogy a statisztikákat mindenki úgy értelmezi, formálja, ahogyan neki tetszik. A számokból azt olvas ki az ember, amit csak akar. De tévedtem! Hans Rosling könyvét olvasva kezdem megszeretni ezt a tudományágat és kezdem meglátni annak hasznát.

Olyan szenvedéllyel írt és beszélt ez a svéd származású professzor kutatásairól, hogy még az olyan emberek is, mint én, akiktől távol állnak a kimutatások, elkezdenek odafigyelni arra, amit mond.

Tényleg egyre rosszabb a világ, amiben élünk?

Ha egy mondatban össze kellene foglalnunk, mivel foglalkozott Rosling kutatásai során, akkor a fenti mondatot kellene megfogalmaznunk. Általában azt gondoljuk, hogy a világ egyre kaotikusabb, egyre fenyegetőbb, egyre veszélyesebb hely.

Ennek az illúziónak a fenntartása érdeke a politikusoknak, akik így védelmezőinkként léphetnek elő. De érdeke a hazugság, a torzítás a médiának, mivel több nézőt, olvasót, hallgatót, látogatót vonzanak a rémtörténetek (gyilkosokról természeti katasztrófákról, balesetekről, szegénységről, terror veszélyről, idegenek inváziójáról…). Melyek ha igazak is, de nem jelentenek általános veszélyt. Érdeke a gazdaság szereplőinek is a túldramatizált világkép, hiszen, ha az emberek rettegnek, stresszesek, akkor többet fogyasztanak, vásárolnak.

Mi lelkipásztorok is hajlamosak vagyunk arra, hogy riogatással manipuláljuk hallgatóinkat. Szörnyülködünk a szószéken, hogy milyen rossz ez a világ, és egyre rosszabb lesz, bezzeg régen milyen jó volt. A családok széthullóban, a gyermekek neveletlenek, oda a tisztelet, az erkölcs, elhatalmasodik az erőszak, a gonoszság a földön, apokaliptikus állapotok vesznek minket körül.

Rosling egy 13 kéréses tesztet állított össze, melyben azt vizsgálta, hogy az emberek szerte a világon hogyan gondolkodnak korunkról és azokról a folyamatokról, amik napjainkban zajlanak. A felmérés során arra a következtetésre jutott, hogy sokkal borúsabban, pesszimistábban látjuk környezetünket, mint azt kellene. A teszten még a majmok is jobban teljesítettek, mint az például az egyetemisták, vagy professzorok.

Rosling arra jutott, hogy manipulálva és becsapva vagyunk, ami előítéletekhez vezet gondolkodásunkban. Tévedésünk eredménye pedig meglátszik döntéseinken, hangulatunkon, beszédünkön. “Téves adatok birtokában mégis hogyan képesek megoldani a politikusok és politikacsinálók a globális problémákat? Hogyan hozhatnak a szervezetük számára észszerű döntéseket az üzletemberek, ha a világot nem a megfelelő módon látják? Egyáltalán honnan kéne tudniuk a hétköznapi embereknek, hogy milyen problémák miatt kell aggódniuk?” (Tények, 19. oldal)

Hozzátehetnénk, ha lelkipásztorok és tanítók helytelen képet alakítunk ki világunkról, és abban zajló folyamatokról, hogyan vezetjük a ránk bízottakat?

Régen valóban jobb volt?

Gyakran hallom és nemcsak idős emberektől, hogy régen milyen jó volt. “Bezzeg a mi időnkben” - akkor másként viszonyultunk egymáshoz, nyugodtabb volt az élet, erkölcsösebbek voltunk… Ezek elég szubjektív vélemények és gyakran hibásak is. Ha csak a néhány évtizedet visszamegyünk a történelemben, akkor ott találjuk magunkat a világháborúk korában, amikor gázkamrákban pusztítottak el ártatlan embereket. Még korábban járványok tizedelték a lakosságot, a csecsemőhalandóság hatalmas volt, a tudás pedig csak kevesek kiváltsága, az egyház szellemi elnyomásban tartotta az emberiséget. Az átlagéletkor az ötven évet sem érte el. Az emberek vályogházakban éltek, néhány berendezési tárggyal, vezetékes víz nélkül. A fürdés luxus volt, ruhájuk és cipőik is megviseltek, a jog sem mindenkit egyformán védett….

Valóban jobb világ volt akkor? Ha lehetőségünk volna rá és tudnánk az időben visszafelé utazni, vajon más kort választanánk, mint a jelenlegit?

A mai világnak is megvannak a bűnei, problémái és kihívásai, ezekre keresni kell a megoldást! Keresztény szempontból a világ ma is bűnös, szellemi értelemben semmi nem változott a évezredek során. Ma is az evangéliumra és valódi megtérésre van szüksége az embernek az életváltozáshoz. De az tagadhatatlan, hogy életkörülményeink javulóban vannak.

Pozitív folyamatok

A világon mindenütt növekszik a születéskor várható életkor. Növekszik az emberek jövedelme, javulnak az egészségügyi ellátások, a tanulás is egyre több gyermek számára lehetőség. A nők helyzete is javulóban van. A híradásoktól eltérően egyre kevesebben halnak meg természeti katasztrófák következtében.

Bár sok konfliktus helyzet van a világban. Polgárháborúk dúlnak több országban, és az iszlám fanatikusok is veszélyeztetik a biztonságunkat, de talán soha nem volt ennyire békés és biztonságos bolygónk, mint most.

Persze mindez egy pillanat alatt megváltozhat. Valódi veszélyt jelent a klímaváltozás, a vallási fanatizmus és az, hogy a gazdaság néhány nagyvállalat kezében koncentrálódik. Esélyeink a változásra azonban sokkal nagyobbak, mint valaha.

Az sem igaz feltétlenül, hogy régen több hívő lett volna a világon. A keresztények száma soha nem volt akkora, mint ma. Igaz, hogy a nyugati világban növekszik a hitelhagyás, de a világ más részein ébredés tapasztalható.

Mi tehát a tanulság

Ne essünk kétségbe! Ne terjesszünk álhíreket, amik nem a tényeken, hanem szubjektív, manipulált érzéseken alapulnak. Foglalkozzunk valódi problémákkal! Adjunk hálát korunkért, hogy sokkal több esélyünk van egy hosszú és egészséges életre, mint bármikor a történelem során. De ezek között a lehetőségek között se feledkezzünk el Teremtőnkről, Megváltónkról, életünk végső céljáról!

Ne a múlton nosztalgiázzunk, hanem munkálkodjunk a jobb jövőért!

Zárszavában így fogalmaz a szerző: “Ha a világképünk a tényeken alapul, akkor képesek vagyunk arra, hogy észrevegyük, a világ nem is olyan rossz hely, mint amilyennek tűnik - és képesek vagyunk észrevenni azt is, hogy mit kell tegyünk, hogy még jobb hellyé váljon.” (Tények, 236. oldal)

Merényi Zoltán

Hans Rosling egyik előadása

Megjelent: 2143 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 14 november 2019 11:24

Kapcsolódó elemek

Keresés az oldalon

Blog

  • Két bemerítés két hét alatt
    Két bemerítés két hét alatt A járványügyi helyzet miatt nagy dilemmában volt gyülekezetünk vezetősége, hogyan tudnánk biztonságosan megszervezni ősszel a bemerítést. Tízen készültek arra, hogy…
  • Érzelmi hullámvasúton
    Érzelmi hullámvasúton Egy szeptember végi vasárnap emléke Vannak az ember életében napok, amiket nem feled, és amik meghatározóak maradnak. Én is átéltem…
  • Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn
    Gyülekezeti csendeshétvége Gyula-Városerdőn A járványhelyzet miatt az idei, Szilvásváradra tervezett táborunkat le kellett mondanunk, de kerestük a lehetőséget arra, ha rövidebb időre is,…

MBE hírei

2021. október 22.

Kapcsolat

Ha üzenetet szeretne küldeni a szerkesztőnek, töltse ki az űrlapot!

Események

Események nem találhatóak